Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 20:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/alien-enda-losningen-ar-att-vava-en-trasmatta-av-sidenbanden/

Kultur

Alien: Enda lösningen är att väva en trasmatta av sidenbanden

Foto: Oksana Shufrych

Kåserier. Elin ”Alien” Peters får inte ta emot de paket som skickas till henne. Men hon får öppna.

Jag älskar paket. Därför förstår jag att man kan vilja ha en Youtubekanal som enbart går ut på att man packar upp paket, öppnar inslagna lådor och plockar upp sin senaste shoppning ur vackra påsar med prasslande silkepapper i. Däremot förstår jag inte varför någon annan skulle vilka titta på medan man gör det. Men det är ett annat kåseri.

Efter denna inledning förstår ni kanske, kära läsare, hur pirrigt glad jag blir när jag kommer till jobbet och finner inte en eller två utan TRE lådor på mitt skrivbord, med vackra sidenband knutna om. På lappen på det ena paketet står mitt namn, de andra paketen är adresserade till en frilansare som är löst knuten till tidningen och till en kollega som slutade för sju år sedan. 

De etiska reglerna för journalister gör att jag inte får ta emot presenter som skickas till mig i min roll som journalist. Men öppna får man ju göra.

Men som tur är tar jag till vara på allt och gör trasmattor av de uttjänta kläderna!

I den eleganta kartongen ligger sågspånsfras. I sågspånsfraset ligger ett provrör. I provröret ligger ett hoprullat pressmeddelande om ”en ny smak” som ska lanseras. I de andra kartongerna ligger exakt samma sak. När jag öppnar min mejlkorg inser jag att jag även fått informationen på mejl. Fast utan sågspån.

Numera försöker jag minska min konsumtion på alla möjliga sätt. Att köpa onödiga saker går bort. Men ibland måste man. T-tröjor med hopplösa fläckar, strumpbyxor med hål på både tår och i grenen, klänningar som på något märkligt sätt inte längre går att knäppa gör att garderoben måste uppdateras ibland. 

Men som tur är tar jag till vara på allt och gör trasmattor av de uttjänta kläderna! Ehh. Nej. Det gör jag inte. Vet ni hur mycket plats en vävstol tar? Men jag har i alla fall lite dåligt samvete när jag köper nytt. Det är effektivt att skamma mig, jag tar omedelbart åt mig.

Pr-byråerna, de verkar å andra sidan svår-skammade. Uppfinningsrikedomen när det gäller att lansera ”en ny smak”, ”ett nytt måltidskoncept” eller ”en ny produkt som säkert är intressant för era läsare” vet inga gränser. Det dyker ständigt upp nya ”innovativa” produktlanseringar på mitt skrivbord. Varje gång blir jag först glad och pirrig, sedan irriterad över de skrymmande utskicken.

Å andra sidan behöver jag aldrig köpa presentkartonger eller sidenband. Jag skulle faktiskt kunna väva en hel trasmatta av bara sidenband.

Läs fler texter av Elin ”Alien” Peters, bland annat ett kåseri om sköna snubbar som säger puss.