Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/alien-hennes-hot-ar-inte-tandlosa/

Kultur

Alien: Hennes hot är inte tandlösa

Betydligt mer än två centimeter tandkräm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kåseri. När tandhygienisten talar lyssnar man, konstaterar Elin ”Alien” Peters.

Min tandhygienist är den absolut största auktoriteten i mitt liv. Sköter man sitt jobb hyfsat bra och inte har osnutna tonårsbarn är det sällan man blir ordentligt uppläxad av någon, men när tandhygienisten tar fram sin stränga röst och säger saker som ”Hade du inte kommit till mig så regelbundet skulle du redan ha börjat tappa tänderna”– då lyssnar man. 

Alla tandhygienister jag har stött på fokuserar på samma saker: Man ska använda eltandborste och man ska använda tandtråd. Jag har länge tyckt att om man kan göra något manuellt ska man göra det, hellre än att ta elektroniken till hjälp. Därför var min princip länge att inte bara att borsta tänderna för hand, utan att också vispa grädde för hand och ta trapporna hellre än hissen. 

Men efter tandhygienistens intensiva propagerande för eltandborste har jag numera övergått till el. I konsekvensens namn åker jag också hiss och använder elvisp. 

Jag använder också tandtråd ganska ofta. Dock inte två gånger per dag. Ibland är jag för trött, ibland har jag inte lust och ibland hinner jag inte. Min tandhygienists lösning på alla tre problemen är att jag ska sitta och hålla på med tandtråd i soffan när jag tittar på tv på kvällen. Men det gör jag alltså inte. 

Problemet är att jag också försöker följa rekommendationer från andra lite mer diffusa avsändare. Som tandläkare. De säger nämligen att man dessutom bör använda två (2!) centimeter tandkräm. 

Har ni sett ett borsthuvud till en eltandborste någon gång? Det verkar i alla fall inte de där tandläkarna ha gjort. För de flesta borsthuvuden är runda, mindre än en centimeter i diameter. Men man kanske kan spritsa en två centimeter hög topp, som en maräng? Eller fylla på med nya tandkrämskluttar efter att man har borstat en stund?

Nej. 

Resultatet blir att tandkrämen löddrar så att jag ser ut som en vildsint häst med fradga, det droppar på tröjan och skvätter i hela badrummet, och när jag sedan spottar följer det med stora oupplösta klumpar med tandkräm. 

Så numera tar jag lite lätt på det där med två centimeter tandkräm. Det är trots allt inte min tandhygienist som har beordrat det.

Läs fler kåserier av Elin ”Alien” Peters, till exempel om hur det går till när ett geni ska julpynta, när det vankas tårta på redaktionen och om varför virkat är vackrare.