Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 15:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/alien-plotsligt-staller-nallarna-orimliga-krav/

Kultur

Alien: Plötsligt ställer nallarna orimliga krav

Nallar med krav.
Nallar med krav. Foto: Elin Peters

Kåseri. Elin ”Alien” Peters tror att det är hon som bestämmer hemma hos dem. Hon har fel.

På ytan kan det se ut som att vi bara är tre i vår familj: mamma, pappa och barn. Men det vore att bedra sig.

Vissa tror på änglar, att naturen är besjälad eller att det finns tomtar och troll man ständigt ska förhålla sig till och hålla sig väl med. Det ger känslan av att man ingår i ett större sammanhang och att man inte kan komma undan med vad som helst.

I vårt hushåll ingår förutom tidigare nämnda familjemedlemmar även en armé av gosedjur. För den oinvigde kan de verka som själlösa, uppstoppade tingestar utan vare sig mål eller mening, men inget kunde vara felaktigare. De tar mycket plats (särskilt i sängen), man måste komma ihåg dem när man ska åka bort och framför allt måste man alltid räkna med att de vill vara med och ha en åsikt.

Serveras det till exempel prickig korv till frukost finns risken att det busiga lilla lejonet Leonel dyker upp och vill ha sig en smakbit, och ibland hittar man honom dinglande i en lampa. På lördagskvällar brukar Nallen och hans lillebror Elliot kräva uppmärksamhet och showa (de gillar Elton John), och Nallens fru Bjönali brukar få hålla ordning på ”killarna” om vi åker bort (extremt konservativa könsroller gäller i den utvidgade björnfamiljen).

Ibland kräver Nallen ett nytt syskon eller en resa till Berlin

Det som en gång föddes som ett – i mitt tycke – smart sätt att få saker gjorda utan att behöva tjata , ”nu vill Nallen städa”, genomskådades snabbt. Numera vill Nallen sällan städa, oftare stöka till. Ibland kräver Nallen ett nytt syskon eller en resa till Berlin, och han är väldigt svår att argumentera med eftersom han sällan svarar på tilltal.

På senaste tiden har det också flyttat in ett helt stall med käpphästar. De har olika namn, raser och egenskaper och jag och min man förväntas hålla reda på vem som är bra på dressyr, vem som är en bångstyrig unghäst och vem som får ont i magen av att beta gräs. De är betydligt mer svårkontrollerade än björnfamiljen, mer skrymmande och behöver oändligt mycket uppmärksamhet eftersom vi måste titta på evighetslånga hopp- och dressyruppvisningar i trädgården.

Hittills har de dock inte krävt utlandssemester. De vill inte heller sova i stora sängen, vilket vi är tacksamma för. Jag tycker nämligen att det skulle kännas svårt att vakna med ett hästhuvud i sängen.

Läs fler kåserier, till exempel om hur det kommer sig att Elin Peters vet allt om franska bulldoggar. 

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt