Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 16:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/alien-vad-jag-skulle-hamstra-i-handelse-av-karantan/

Kultur

Alien: Vad jag skulle hamstra i händelse av karantän

Koka ärtsoppa så slipper du tänka på döden.
Koka ärtsoppa så slipper du tänka på döden. Foto: Leif Jacobsson

Kåseri. Punsch eller toapapper – vad är viktigast om man skulle hamna i karantän, undrar Elin ”Alien” Peters.

I min universitetskompis etta stod det en bal toapapper gömd bakom en dörr. 42 rullar. Jag vet inte om det finns statistik på hur mycket toalettpapper man gör av med på en vecka, men i ett ensamhushåll lär i alla fall 42 rullar räcka ganska länge.

För mig som köpte tvåpack – eller kanske fyrapack om studielånet just hade kommit – var denna typ av framförhållning obegriplig.

Nu har min kompis barn, villa och familj och så här i corona-hamstringstider kan jag inte låta bli att fundera över hur mycket toapapper hon har i källaren i dag.

Jag vill så klart inte bidra till hamstringshetsen, och inser att jag dessutom är för sent ute. Enligt trovärdiga källor lär försäljningen av makrill i tomatsås ha ökat flera hundra procent, och även ärtsoppa på burk är åtråvärt, så misstänker man att man kommer att behöva bunkra måste man tänka i andra banor. 

Läs mer: Smaklig spis när det är kris 

Visst, toapapper är ju skönt att ha, även om en hel bal kanske är i mesta laget. Och nog kan jag äta lite makrill i tomatsås på mackan då och då, men som återkommande nödmat? Det måste finnas bättre alternativ.

Skulle man hamna i karantän i sin lägenhet är det tre saker man definitivt skulle ha i överflöd: tid, tråkigt och ångest. Så varför man så skulle bunkra trista konserver som ärtsoppa är för mig en gåta. Om det är något tillfälle i livet då man kan gå all-in för att koka ärtsoppa från grunden borde det ju vara när man sitter isolerad i sin lägenhet? Genom att laga god mat slår man tre flugor i en smäll: det tar tid, man har trevligt under tiden och man glömmer att tänka på döden.

Men jag skulle ju kunna hamstra lite punsch? Karantän blir så mycket roligare om man får dricka punsch till den hemlagade ärtsoppan.

Recept: Ärtsoppa extra allt 

Hemlagad sylt till pannkakorna har vi massor, och ägg håller betydligt längre än man tror, så antagligen skulle vi kunna få till riktigt bra pannkakor. Kanske skulle jag frysa in lite mejeriprodukter. Och grönsaker och rotfrukter skulle jag köpa på mig. Då går det alltid att laga något gott.

Men till och med jag inser att en tillvaro som enbart består av smarriga trerättersmiddagar och serier i soffan inte är hållbar i längden. Därför borde jag nog också hamstra ett hopprep. Det är ett enkelt och praktiskt sätt att få motion. 

Jag måste bara komma ihåg att påminna grannen i lägenheten under om att han bör bunkra öronproppar innan han också hamnar i karantän.