Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-16 23:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/allmogebla-flegma-och-habitue-har-ar-orden-du-kan-radda/

Kultur

Allmogeblå, flegma och habitué – här är orden du kan rädda

1001 svenska ord som riskerar att försvinna. Foto: TT

Språkrådet och Språktidningens årliga nyordslista väcker ofta stort intresse. I det senaste numret listar tidskriften i stället 1.001 utrotningshotade ord som riskerar att glömmas bort.

Att undersöka vilka ord som faller ur bruk i det svenska språket är mer komplicerat än att lista nykomlingarna. Detta på grund av att försvinnande ord följer en utdragen process.

”Det kan ta århundraden för ett ord att göra resan från sällsynt till insomnat”, skriver Språktidningens chefredaktör Anders Svensson. Dessutom kan ett bortglömt och utdömt ord dyka upp igen och få nytt liv.

Quiz: Testa dina kunskaper i veckans ordkviss

För att fastställa vilka ord som är hotade har tidskriften använt sig av senaste upplagan av Svenska Akademiens ordlista, som kom ut 2015. Därefter har Språktidningen identifierat 1001 ord ”som i skrift bara har använts sporadiskt, eller inte alls, sedan dess”.

Bland de bortglömda orden finns ”bajonettbalja”, ett slags fodral till det knivliknande vapen som under främst 1600-talet fästes vid mynningen på gevär och andra handeldvapen.

Även den anordning som används för transportering av järnvägsfordon, ”vagnbjörn”, är enligt listan på väg bort ur det svenska språket. Likaså ”hybble”, som beskriver en bostad av låg kvalitet.

Om man känner extra starkt inför vissa ord och vill se till att de inte dör ut finns det enligt tidningen ett säkert sätt: använd dem.

Hela ordlistan nedan.