Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Allsång på Skansen – här är alla artister

Det var inget snack om vilka artister som var hetast när årets artister på Allsång på Skansen presenterades för pressen: Miriam Bryant, Frans och naturligtvis nya programledaren Sanna Nielsen.

Ingen av dem är debutant i allsångssammanhang. Frans gjorde dundersuccé på Sollidens scen med Zlatanlåten för tio år sedan.

Jämför 2006 med 2016, Frans.

–Jag känner mig lite längre. Det är väl en meters skillnad, säger Frans leende när DN får ett par minuter med tisdagens mest eftertraktade artist på Skansen.

Frans stoppar i sig ett par jordgubbar från Sanna Nielsens fat och berättar att han ska framföra "If I were sorry" i premiärprogrammet, men också nya singeln "Young like us".
Han avslöjar att det inte var särskilt svårt att välja låtar. Han har nämligen bara två, plus den tio år gamla "Who's da man?"

– Vi har jobbat med att få framträdandet att sitta, men det är inte så lätt att fylla 40 minuter om man bara har två låtar. Det blir rätt långa gitarrsolon, säger Frans och fnissar.

Han är helt inställd på att få leda en allsång och det är inte omöjligt att det blir med låten från 2006.

– Det är många som vill höra den, säger han och berättar att han är mycket stolt över den låten.

Många artister använder allsångsframträdandet som lansering för en ny låt och Miriam Bryant gör ingen hemlighet av att hon är en av dem.

– Det är ju därför man gör det här. Det går hand i hand, säger Miriam Bryant, som kommer att framföra nya låten "Black car". Om det blir en allsång eller inte för hennes del är inte klart, men hon säger att det ska bli "skitkul".

Några andra som just har släppt en ny skiva är musikanterna i Benny Anderssons Orkester. En av dessa musikanter är Kalle Moraeus som kom snudd på direkt från inspelningen av sju avsnitt av Moraeus med flera.

Är det skivsläppet som styr när ni är med?

– Säger Benny att vi ska vara med så är vi det. Vi sitter bara och väntar på att han ska be oss, säger Kalle Moraeus, som kallar sig en kugge i Benny Anderssons maskineri, något han är oerhört stolt över att vara.

En av artisterna som inte var på plats på tisdagen är Eurovisionvinnaren Jamala från Ukraina. Hon blev klar "fem i tolv", något projektledaren Per Rådelius är mycket glad och stolt över. Han har arbetat sedan slutet av 2015 med årets program. Artistbokningarna startade i början av mars, flera månader före Eurovision Song Contest.

– Vi har haft en dialog ända sedan Eurovision om att få hit henne, säger Per Rådelius som hoppas att fjolårets publiktapp ska vara tillfälligt. 

I år är de kvinnliga artisterna fler än under senare år. Är det medvetet?

– Det är inget vi har satsat på. För oss är det en självklarhet att ha en balans, säger Per Rådelius.

 

Alla artister på ”Allsång på Skansen”

28 juni: 
Benny Anderssons Orkester med Helen Sjöholm och Tommy Körberg
Frans
Miriam Bryant

5 juli:
Daniel Adams-Ray
Lisa Nilsson
Malena Ernman
Oscar Zia

12 juli: 
Laleh
Niklas Strömstedt
Marcus & Martinus
Daniel Norberg

Elin Rombo

19 juli: 
Saraha
Anders Glenmark
Sonja Aldén
Solala
Josefine Johansson
samt Orup som håller i ”Allsångsscenen är din” – en extra timme kl 21

26 juli: 
Jamala
Veronica Maggio
Smith & Thell

2 augusti:
Martin Stenmarck
Systerpolskan
Léon
Ola Aurell

9 augusti: 
Lill-Babs
Bob Hund
Maria Andersson
Sten & Stanley

16 augusti: 
Zara Larsson
Lill Lindfors och John Lundvik
Tensta Gospel Choir
Frances

 

Läs mer. Allsång på Skansen
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.