Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 02:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/allt-farre-sexualbrott-anmals-pa-de-svenska-musikfestivalerna/

Kultur

Allt färre sexualbrott på svenska festivaler anmäls

Festivalen Way Out West i Göteborg. Foto: Mattias Hellström/TT

Arbetet för att förhindra sexualbrott på landets festivaler ger resultat. SR:s kartläggning visar att allt färre övergrepp polisanmäldes i år.

De anmälda sexualbrotten på landets musikfestivaler ökade under 2016 och 2017. De många brottsanmälningarna ledde bland annat till att det 2018 anordnades en uppmärksammad helt mansfri festival, Statement, i Göteborg.

SR:s Kulturnytts kartläggning av årets festivaler visar att allt färre sexualbrott har anmälts, däribland på Putte i Parken, Brännbollsyran, Eksjö Stadsfest, Peace & Love och Storsjöyran som alla rapporterar en minskning jämfört med föregående år.

Härnösands stadsfest, som lockar runt 15 000 besökare, hade i år inga anmälda sexualbrott. 2017 och 2018 polisanmäldes fyra våldtäkter och ett trettiotal sexuella ofredande. Bland motåtgärderna finns en samverkansplan från Brottsförebyggande rådet som lett till nya arbetssätt.

– Fler vakter, fler entrévärdar, fler volontärer, flerspråkig personal. Synlig personal som skulle mingla, störa ut och också inge trygghet. Det är en direkt insats som vi sett har gett resultat, säger Anna-Karin Hasselborg, våldsförebyggande samordnare på Härnösands kommun till SR.

På Malmöfestivalen var anmälningarna av sexuella ofredande i år dock något fler än förra året, men årets elva anmälningar är ändå en halvering jämfört med 2017. Sweden Rock och Way Out West har traditionellt sett haft få anmälningar av sexualbrott, en trend som stått sig i år.