Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 19:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/allt-vi-behover-gora-ar-att-vakna-upp-och-forandra-oss/

Kultur

”Allt vi behöver göra är att vakna upp och förändra oss”

2:11:25. Följ Dagens Nyheters klimatkväll direkt från Oscarsteatern i Stockholm.

Nära 1000 personer besökte i går DN:s Klimatkväll på Oscarsteatern i Stockholm. Det fullsatta evenemanget innehöll musik och sång och scensamtal om vår tids skenande klimathot. 

Mohamed Yussuf
Rätta artikel

Kvällen inleddes med ett tal av 15-åriga Greta Thunberg, som i somras fick stor uppmärksamhet när hon klimatstrejkade utanför riksdagshuset.

– Det finns de som säger att jag borde gå i skolan i stället och utbilda mig till klimatforskare så jag kan lösa krisen, sade hon från scenen. Men klimatkrisen är redan löst på så sätt att vi har all fakta och alla lösningar som krävs. Allt vi behöver göra är att vakna upp och förändra oss.

Konferencieren, DN:s Johar Bendjelloul diskuterade därefter kvällens huvudämne tillsammans med en panel beståendes av ärkebiskopen Antje Jackelén, samhällsdebattören Anders Wijkman samt DN:s kulturchef Björn Wiman.

– Det här är den enda pågående nyhetshändelse i dag som har potential att både förändra och faktiskt förstöra hela vår civilisation, sade Björn Wiman. Det var det som slog mig när jag började fokusera mer på miljöfrågan. Insikten om att jag har ett ansvar att göra vad jag kan för att påverka det här åt rätt riktning.

Anders Wijkman, tidigare moderat politiker, tillade:

– Den här frågan får inte bli en höger-vänsterfråga. Om det manifesteras som en skiljelinje, så kan vi inte lösa problemet.

Även radioprofilen Annika Lantz, meterologen Martin Hedberg samt psykologen Frida Hylander medverkade under kvällens utsålda evenemang. Dessutom gjorde sångerskan Malena Ernman, som också är Greta Thunbergs mamma, ett flertal sånguppträdanden.

Läs mer:

Så blir du mer klimatsmart

IPCC: ”Historiskt skifte krävs för att hejda uppvärmningen”

Hon valdet att leva ett minimalistiskt liv i skogen