Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Amalie Stalheim är årets solist

Amalie Stalheim.
Amalie Stalheim. Other: Pressbild

Cellisten Amalie Stalheim har vunnit Kungliga musikaliska akademins tävling Solistpriset. Finalen ägde rum i Göteborgs konserthus på torsdagskvällen och direktsändes i P2 på Sveriges Radio.

”Hennes tekniska briljans går hand i hand med lyhördhet och personligt uttryck. Hon förmedlar en musikalitet som vi hoppas kommer att förgylla världens konserthus i många år framöver och inspirera nya generationer av unga musiker”, löd motiveringen bland annat.

– Det känns helt otroligt, sade vinnaren från scenen.

– Tusen tack!

Stalheim får ta emot prissumman på 100.000 kronor och utses dessutom till P2:s artist i två års tid och får bland annat ge konserter och minst en studiospelning för kanalen. Nytt för i år är att vinnaren även blir solist med Malmö Symfoniorkester och får en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

De två övriga finalisterna, pianisten Melissa Jacobson-Velandia och dragspelaren Iryna Serotyuk prisas med 25.000 kronor vardera.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.