Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Amalie Stalheim är årets solist

Amalie Stalheim.
Amalie Stalheim. Foto: Pressbild

Cellisten Amalie Stalheim har vunnit Kungliga musikaliska akademins tävling Solistpriset. Finalen ägde rum i Göteborgs konserthus på torsdagskvällen och direktsändes i P2 på Sveriges Radio.

”Hennes tekniska briljans går hand i hand med lyhördhet och personligt uttryck. Hon förmedlar en musikalitet som vi hoppas kommer att förgylla världens konserthus i många år framöver och inspirera nya generationer av unga musiker”, löd motiveringen bland annat.

– Det känns helt otroligt, sade vinnaren från scenen.

– Tusen tack!

Stalheim får ta emot prissumman på 100.000 kronor och utses dessutom till P2:s artist i två års tid och får bland annat ge konserter och minst en studiospelning för kanalen. Nytt för i år är att vinnaren även blir solist med Malmö Symfoniorkester och får en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

De två övriga finalisterna, pianisten Melissa Jacobson-Velandia och dragspelaren Iryna Serotyuk prisas med 25.000 kronor vardera.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.