Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Amalie Stalheim, vinnare av Solistpriset: ”Galet, underbart och overkligt”

Den norskfödda cellisten Amalie Stalheim, 24, vinner det prestigefulla Solistpriset. Hon segrar i konkurrens med nära 300 sökande. 

Under två år blir Stalheim därmed Sveriges Radio P2:s husartist, får 100 000 kronor och ska framgent framträda som solist med Sveriges Radios symfoniorkester eller Göteborgs symfoniker samt göra en turné arrangerad av Musik i Syd. Nytt för 2018 är att hon som vinnare också kommer ge en solokonsert med Malmö symfoniorkester och resa ut på solistturné med Norrbottens kammarorkester.

I motiveringen för priset - som arrangeras av Kungliga musikaliska akademien - skriver juryn att Stalheims ”tekniska briljans går hand i hand med lyhördhet och personligt uttryck. Hon förmedlar en musikalitet som vi hoppas kommer att förgylla världens konserthus i många år framöver och inspirera nya generationer av unga musiker”.

På plats för sportfrågan: Hur känns det?

– Helt fantastiskt. Både galet, underbart och overkligt, det är alla känslor på en gång - det är ju det största priset man kan vinna i Sverige. Jag ska fira både i dag och i morgon, säger hon om sin framgång i finalen där hon spelade Edward Elgars cellokonsert.

Amalie Stalheim har tidigare bland annat vunnit Ljunggrenska tävlingen och tilldelats Cello Prize of the Year, Firmenich Prize på Verbier Festival. Hon går till vardags på Kungliga musikhögskolans kammarmusikutbildningen vid Edsbergs slott och började spela cello när hon var sex år gammal i Bergen. Hon har hittills framträtt i bland annat Skandinavien, Schweiz, Tyskland, Kina, Finland och Polen. 

– Det är mycket roligt som har hänt det senaste året. Jag kommer bli klar med min utbildning nu till sommaren och tänker fortsätta att frilansa som solist då och spela konserter och på festivaler. Det är min dröm mer än att sitta i en orkester, säger Stalheim.

Vad är din styrka som cellist?

– Svår fråga. Men jag försöker fokusera mycket på att ha en bra klang och ett stort spektra av färger och nyanser i mitt spel. Jag jobbar jättemycket med det.

Vad är cellons största tillgång som instrument, den tycks väcka särskilt starka känslor hos många?

– Jo, så är det, det är något med att cellon ligger väldigt nära den mänskliga rösten. När jag ska spela en konsert så förbereder jag mig ofta genom att först sjunga delar av stycket.  

Vilken musik spelar du helst?

– Det är en kliché, men det blir lite det som man just spelar, fast jag älskar Johannes Brahms och Robert Schumann.

Materialfrågan: vad spelar du på för cello?

– En Francesco Ruggieri som byggdes i Italien 1687, jag lånar den från en norsk instrumentfond. Det är fantastiskt att få spela på ett sådant instrument - jag kallar den The Beast, för det är den, fast på ett positivt sätt, säger Amalie Stalheim.

Solistpriset

Solistpriset avgörs vartannat år. De två övriga finalisterna i år, pianisten Melissa Jacobson-Velandia och dragspelaren Iryna Serotyuk, prisas med 25 000 kronor vardera. 

Bland tidigare prisvinnarna märks hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson, cellisten Jakob Koranyi och operasångerskan Ida Falk Winland.

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.