Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Amanda Fondell vann ”Idol”

Amanda Fondell golvade motståndaren Robin Stjernberg. På fredagskvällen vann hon skivkontraktet och titeln "Idol 2011" i TV 4. Men det var med minsta möjliga marginal.
 

Amanda Fondell vann "Idol"-finalen med 52 procent av rösterna. Gråtandes fick hon sjunga sin vinnarlåt för den jublande publiken i Globen. När hon några minuter senare pratade med pressen var hon överväldigad av uppståndelsen.

– Jag är så trött nu. Jag vill bara gå och lägga mig, säger hon.

Men det blir ingen vila för 17-åringen från Linderöd. Redan på lördagen kliver hon in i studion igen för att spela in sin första platta - en coverplatta med hennes egensinniga tolkningar av kända låtar.

Det är också sin egensinnighet och knasighet som hon hyllats för under tävlingen.

När TT Spektra nyligen frågade musikredakatörer, artistbokare och nöjesjournalister vilken av "Idolerna" som hade störst potential att bli stjärna svarade samtliga: Amanda Fondell. Pelle Lidell och Alexander Bard har till och med gett henne smeknamnet "La Fondell".

Under fredagskvällen fortsatte juryns lovord.

– Det här var det coolaste, kaxigaste och bästa finalvalet någonsin, sa Alexander Bard efter hennes version av Blurs "Song 2".

Amanda Fondell och Robin Stjernberg har varit favorittippade från start. Utanför tävlingen är de som syskon, men på "Idol"-scenen har de både varit varandras motståndare och motsatser. Hon har gjort sig känd för sina egensinniga framträdanden, medan den tonsäkre Robin valt ett lugnare scenspråk.

Han var efter finalen nöjd med sin "Idol"-resa.

– Det känns faktiskt bra. Jag unnar Amanda vinsten. Hon var bättre än mig i dag.

Det var en rörd Amanda Fondell som gick ut och mötte den jublande publiken i Globen inför det första framträdandet. När tv-kamerorna slocknat var hon fortfarande tagen av responsen.

– Det var helt magiskt och helt chockande att gå ut och se allt folk, säger hon.

Men hon ser fram emot att inta liknande arenor i framtiden.

– Inte till "Idol"-scenen kanske, men en annan scen.

Amanda Fondell firade segern tillsammans med sin familj och sin pojkvän.

– Det här var ett skitbra avslut på Idol för mig och Robin. Det känns skitbra.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.