Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/amanda-lind-om-ebba-buschs-kritik-det-ar-fel-att-gora-sa/

Kultur

Amanda Lind om Ebba Buschs kritik: ”Det är fel att göra så”

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind Foto: Lisa Mattisson

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) reagerar mot Ebba Buschs (KD) kritik mot hur Dramaten och Operan agerar efter förbudet på folksamlingar.

Samtidigt kommer varningar från kulturaktörer som kan förlora mångmiljonbelopp på grund av coronavirusets effekter.

I ett Facebookinlägg på torsdagen ifrågasatte partiledaren Ebba Busch hur flera teaterscener agerar efter det nyligen införda förbudet mot sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer.

KD-ledaren nämnde institutioner som Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern och Kungliga Operan som valt att inte skjuta upp sina föreställningar, utan i stället begränsat antalet personer i deras stora salonger till 500 personer eller precis därunder.

”Det här handlar inte om att tolka på decimalen hur många man kan klämma in i ett rum utan att bryta mot reglerna – det här handlar om att tänka själv och visa hänsyn”, skriver Ebba Busch i en kommentar som förmedlats till Expressen via hennes pressekreterare.

– Först och främst måste man kunna lita på Folkhälsomyndighetens bedömningar. Det är fel att göra som Ebba Busch gjorde och kritisera enskilda aktörer som försöker hantera en svår situation. Det är fel läge att politisera det här, säger Amanda Lind till DN på fredagen.

Kan du inte ha förståelse för att det kommer reaktioner när institutionerna försöker ta in så många besökare som möjligt, i stället för att ha en viss säkerhetsmarginal?

– Jag förutsätter att samtliga aktörer, inklusive Operan och Dramaten, tar Folkhälsomyndighetens rekommendationer på allvar och fattar de beslut som de finner bäst för den här situationen. De är självständiga bolag, och jag som politiker ska inte kräva speciallösningar från enskilda aktörer.

Ebba Busch (KD).
Ebba Busch (KD). Foto: Naina Helén Jåma/TT

”Sverige står inför en kris, där vi alla måste göra vad vi kan för att hjälpa, visa hänsyn och begränsa smittspridning. Om man i det läget försöker klämma in besökare med skohorn för att precis nå upp till 500-personersgränsen tänker man bakvänt. De skattefinansierade kulturinstitutionerna får hitta andra vägar att nå storpubliken just nu. Det kan knappast vara någon omöjlighet med dagens teknik”, skriver Ebba Busch till DN.

”Jag har gjort motsatsen till att politisera. Jag har backat upp regeringens beslut om att förbjuda och straffbelägga sammankomster med över 500 deltagare. Syftet bakom reglerna är inte en exakt gräns utan att minska interaktioner som kan sprida en allvarlig smitta.” 

Amanda Lind sa tidigare i veckan – timmarna före det att regeringens förordning kring allmänna sammankomster presenterades – att de ekonomiska konsekvenserna för kultur- och idrottsaktörerna i landet kan bli enorma på grund av det nya coronavirusets spridning. Nu har effekterna börjat synas, med inställda evenemang på en lång rad platser.

– Det här specifika beslutet och hela situationen med coronavirusets effekter i samhället har fått stora konsekvenser, för hela samhället men också för idrotts- och kulturvärlden. Både för att antal större evenemang ställts in till följd av förbudet men också för att människor ändrar sitt beteende och bokar av biljetter. Det får stora följdverkningar i flera led, säger Amanda Lind.

Många av aktörer har efterfrågat på vilket sätt de kan kompenseras av staten. Har du något besked till dem?

– Regeringen har redan vidtagit flera åtgärder under veckan som gått. Man har beslutat att tillfälligt slopa karensavdraget och möjliggjort senarelagd inbetalning av moms för företagen. Men vi jobbar hårt för att bereda fler förslag på hur situationen kan hanteras.

Kommer det en ändringsbudget för kulturområdet?

– Jag kan inte ge några exakta besked i dag. Men vi bereder långa listor med förslag och har nära kontakt med de olika aktörerna. 

Det är fortfarande oklart exakt hur hårt det ekonomiska slaget för kulturlivet blir på grund av coronaviruset. DN har dock fått ta del av en första analys som Folkets hus & Parker, som har fler än 520 medlemsföreningar, har gjort och som nu överlämnats till kulturdepartementet.

Resultaten bygger på en rundringning som organisationen gjort med 60 av deras större medlemmar. Den visar att föreningarna redan tappat knappt åtta miljoner kronor i intäkter för den kommande månaden – och i värsta fall för dem kan intäktsbortfallet bli drygt 18 miljoner kronor. 

För samtliga medlemsföreningar i Folkets hus & Parker kan tappet i intäkter uppgå till så mycket som drygt 70 miljoner kronor den kommande månaden.

– Det är en väldigt, väldigt svår situation för våra medlemmar. Ett tjugotal av dem vi talat med i rundringningen funderar över varsel. Och enskilda medlemmar har redan börjat varsla personal. Det är den krassa verkligheten när de ska möta den här regressionen i ekonomin, säger Calle Nathanson, vd för Folkets hus & parker.

Han är även ordförande i Ideell kulturallians, en samarbetsorganisation för det civila samhällets organisationer på kulturområdet, med bland annat Riksteatern och flera studieförbund som medlemmar. 

Ideell kulturallians har nu startat ett upprop med kravet att en krisbudget för kulturen måste införas snabbast möjligt.

– Staten måste komma in med någon form av krisbudget, men även kommunerna måste ta ett ansvar, säger Calle Nathanson.

Även paraplyorganisationerna Sveriges museer och Svensk scenkonst arbetar just nu för att hjälpa medlemmar att hantera effekterna av coronaviruset.

– Vi ser att antalet besökare har sjunkit, men det är för tidigt att säga vilka konsekvenser det här kommer att få. Museerna befinner sig redan i en väldigt tuff ekonomisk situation, och det här är en stor utmaning för dem, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges museer.

– Det avgörande är dels hur lång tid det här pågår, dels på vilket sätt det påverkar arbetet. Det kan påverkas av att medarbetarna blir sjuka, och att hela verksamheterna måste stänga. Vi vet inte heller hur publiken kommer att agera, säger Mikael Brännvall, vd på Svensk scenkonst.

Läs mer:

Svenska kulturevenemang som påverkas av förbudet

Smittorädslan riskerar att slå hårt mot svensk film