Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/amanda-sokolnicki-tar-over-dns-ledarsida/

Kultur

Amanda Sokolnicki tar över DN:s ledarsida

Amanda Sokolnicki på Almedalsveckan i somras. Foto: Alexander Mahmoud

Dagens Nyheter får en ny politisk redaktör. Amanda Sokolnicki tar över posten och får därmed fullt ansvar för DN:s ledarsida. 

Från årsskiftet blir det ett byte på den tunga posten som politisk redaktör på Dagens Nyheter. Per Svensson lämnar rollen men kommer fortsatt att skriva i tidningen, i huvudsak på DN:s kultursidor.

Amanda Sokolnicki, 31, som i flera år varit biträdande politisk redaktör, får nu ett helhetsansvar för ledarredaktionen, som även inkluderar DN Debatt.

Hon har studerat på Handelshögskolan i Stockholm och kom till DN som ledarskribent 2014. Amanda Sokolnicki betonar den särskilda roll som ledarredaktionen spelar just nu.

– I land efter land ser vi hur antiliberala krafter vinner mark. Sverige är inget undantag och även om det på många sätt gör det svårare att vara liberal i dag, så blir det också lätt att se vad DN:s ledarsida har för roll att fylla. Att formulera argumenten för att få till förändringar – och stoppa farliga utvecklingar, känns viktigare och roligare än på mycket länge. Att jag dessutom får göra det med en så kreativ, driven och stark ledarredaktion är fantastiskt, säger hon.

Hur känns det?

 – Det är extra högtidligt att få vara del av ett skifte: DN har en lång historia, men fram till i dag har tidningen aldrig haft en kvinna som politisk redaktör, säger Amanda Sokolnicki.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski:

– Det är fantastiskt roligt att Amanda Sokolnicki tar sig an detta uppdrag. Amanda är en av Sveriges mest intressanta politiska skribenter och dessutom en skicklig ledare. Denna tillsättning är till glädje för DN och tidningens många läsare, säger han.