Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Amason och Mwuana fick pris på Manifestgalan

Gruppen Amason fick pris för årets pop på Manifestgalan.
Gruppen Amason fick pris för årets pop på Manifestgalan. Foto: Paul Hansen

Popgruppen Amason och rapparen Mwuana var två av pristagarna när indiemusikens eget pris Manifest delades ut under fredagskvällen.

Hyllningarna fortsätter att hagla över Amason som i januari släppte sitt debutalbum ”Sky city”. Popgruppen med Amanda Bergman i spetsen har blivit flerfaldigt nominerade till både P3 Guld och Grammis i år, och under fredagskvällens Manifestgala, som arrangeras en gång om året för att uppmärksamma artister och musiker på oberoende skivbolag, hade gruppen chans att kamma hem två priser.

I slutändan fick det räcka med ett i kategorin årets pop för skivan som enligt motiveringen ”är variationsrik som en djurpark, men ändå sammanhållen av den där rösten”.

I kategorin årets live uppmärksammades hiphopartisten och grundaren av Femtastic-kollektivet Cleo som fick utmärkelsen därför att hon är ”en explosion av energi, närvaro och ett äkta fullblodsproffs till liveartist”.

Ytterligare en hiphopartist som det lossnade ordentligt för 2015 är Mwuana. I hiphopkategorin fick han pris för att han ”i en perfekt symbios mellan rap och sång har han skapat en svensk identitet av ett modernt sound med amerikanska förebilder”.

För sin ”oemotståndliga punkgodispåse med hårda såväl som mjuka bitar” gick gruppen Arre! Arre! segrande ur punkgenren medan årets nykomling blev den norrländska elektroartisten QNDA som skapar ”ett varmt och vackert soundtrack till 2016”.

Mottagaren av årets indie-utmärkelse gick till Teklafestivalen, ett samarbete mellan Robyn och Kungliga tekniska högskolan. Teknikfestivalen som riktar sig till tjejer mellan 11-18 år är enligt Manifests motivering ”ett viktigt steg mot fler kvinnliga tekniker i musikbranschen”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.