Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Amat Levin: Upp till bevis för TV4:s nolltolerans mot rasism

Lennart Matikainen, aktuell i ”Skilsmässohotellet”, har hamnat i blåsväder.
Lennart Matikainen, aktuell i ”Skilsmässohotellet”, har hamnat i blåsväder. Foto: TV4

Kulturdebatt. Ska man vifta med antirasistflaggan är det hög tid att man börjar syna sin verksamhet, skriver journalisten Amat Levin om TV4-profilens utspel.

TV4-profilen Lennart Matikainen har, som DN rapporterade 17/3, hamnat i blåsväder efter att på sociala medier ha skrivit kommentarer som ”Ut med packet NU!!”, kallat ensamkommande flyktingbarn för ”skäggbarn” och instämt i påståenden om att afghanska flyktingar har en skev kvinnosyn som ”sitter i deras gener”.

Matikainen, relationscoach i programmet ”Skilsmässohotellet”, har inte bara uttryckt sig rasistiskt, utan också spridit photoshoppade förvanskningar av tweets och påstått att svensk ”PK-media” indoktrinerar folk.

Ironi och humor, säger Matikainen själv, i ett av de mest beprövade sätten att försvara sig på.

Jag kan inte påstå att jag är förvånad över hans uttalanden, sådana har tyvärr blivit vardagsmat i ett Sverige som i allt större utsträckning sparkar nedåt. Vad som inte heller är förvånande, men på många sätt än mer beklagligt, är TV4:s hantering av situationen:

”De här citaten stämmer absolut inte med den bild jag får av Lennart när vi träffas. Det jag har sett av Lennart känns toppen och jag kan inte göra en helomvändning. Vi tycker att han gör ett jättebra jobb i vårt program.”

Orden är den exekutiva producentens, och ger inte intrycket av någon som tar händelsen på allvar. Det låter som att så länge Matikainen är trevlig i studion, spelar det ingen roll hur många rasistiska åsikter han sprider på sin fritid. Problemet är bara att TV4 gärna slår sig för bröstet för sitt arbete med nollrasism. ”Sedan 1998!” brukar det låta, vilket är väldigt fint på pappret. En sådan här händelse hade kanske kunnat ursäktas, om det inte var så att liknande situationer har uppstått flera gånger de senaste åren. Vid flera tillfällen har TV4 haft chansen att markera mot rasism – minns Sverigedemokraternas valårsreklam eller Louise Andersson Bodin-fadäsen – och vid flera tillfällen har de misslyckats.

Under torsdagsförmiddagen samlade dock TV4 sig och tar nu ett ”kraftfullt avstånd” från Matikainens uttalanden. Och det är ju bra, men man kan fråga sig varför det krävs ett stort mediepådrag för att de ska förstå att något inte står rätt till. Man kan fråga sig om ett företag som sedan 1998 har drivit kampanjen Nollrasism inte borde kunna bättre.

Jag tvivlar inte på att de redan gör research på alla som medverkar i deras program, men de skulle behöva göra en grundligare sådan med fokus på den här typen av frågor, om det ska kunna rimma med nollrasism. De behöver också börja ta eventuell kritik på allvar. Ska man vifta med antirasistflaggan är det hög tid att man börjar syna hela sin verksamhet, från den egna organisationen, till bilderna som reproduceras i tv, vilka som tillåts att synas och vems berättelser som hörs. Annars blir det som i ”Gomorron Sverige” för några veckor sen, där n-ordet skulle diskuteras och panelen helt saknade personer som utsätts för ordet.

Det är alltså inte bara TV4 som behöver bättra sig. Alltför många har alltför länge kommit undan med att gömma sig bakom fina paroller och snärtiga hashtags, samtidigt som de bevarar status quo. För vad betyder ”Nollrasism” om det inte följs av konkreta åtgärder och tydliga framsteg? Jag är nog inte ensam om att ha tröttnat på tomma ord som inte följs av handling.

Läs mer: Denise Rudbergs ilska mot tv-kollegans rasistutspel

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.