Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Amerikanska förortsmän flyr vardagen i grottan

Vad gör den amerikanska mannen för att samla kraft? Går ner i sin grotta, förstås. DN Kultur besöker en fem rum stor manlig fristad med öl, fotboll och karaoke – bara en dryg mil från trängselns Manhattan.

Behöver män sitt alldeles eget utrymme? Ett rum som de kan inreda utan pekpinnar om vitt, fräscht och öppet, där de kan släppa loss sin passion och göra precis hur de vill?

Uppenbarligen – i alla fall i USA. Här har ”man cave”-trenden boomat under de senaste åren och i fjol kom den uppmärksammade boken ”The man cave book”. Författaren hävdar att tusentals amerikanska män satsar mer än 50.000 dollar (350.000 kronor) på att designa sina egna rum. Fastighetsmäklarna har hakat på trenden och börjat använda begreppet som försäljningsargument: ”I huset finns ett rum som passar perfekt som ’man cave’”.

– Kvinnor har kontroll över 99 procent av hemmen. De bestämmer hur det ska inredas. En ”man cave” är ett rum – en manlig fristad – där männen får inreda precis i sin egen smak. Det handlar om att hitta sin passion, säger Jeff Wilser, författare till ”The man cave book”.

Greg Battleson är 53 år och har byggt sin egen man cave (inte i ett rum utan fem) i husets källare i Jersey City och temat går inte att ta miste på. Det här är hans egen hyllning till Packers, ett av de stora fotbollslagen i USA. Rummen är fyllda med maskotar, flaggor, fotbollströjor, affischer, ölunderlägg med Packerslogga, kepsar, Packersbarbies och Packershulkar. Det finns så mycket prylar att man blir vimmelkantig.

– Det här är min egen Michel­angelo, mitt konstverk, säger Battleson och ser stolt ut i sin hoodie och sportjacka i Packers gula och gröna färger.

Battleson började jobba på sin man cave för snart tio år sedan. Det första han gjorde var att bygga en bar och installera en tv – två traditionella attribut i en klassisk mansgrotta. Sedan kom tågbanan – en gammal pojkdröm – och efter det en verkstad med hundratals verktyg, prydligt ordnade i verkstadsskåpet.

– Jag ägnade mer och mer tid här nere, berättar Greg Battleson, och blev nästan besatt av att inreda. Jag ville bara ha fler och fler prylar. Det här blev min tillflyktsort. Ett ställe dit jag kunde försvinna, öppna en kall öl och släppa all stress.

Det gick så långt att han till och med inredde ett sovrum i sin man cave-källare. Nu kunde han tillbringa hela dygnet där nere. Han menar att fastän han har jobbat på inredningen i över tio år – och lagt 50.000 dollar bara på att få till den perfekta tågbanan – blir det aldrig riktigt klart. Han letar ständigt efter nya Packersprylar på nätet och drömmen är att köpa en biljettspärr, som ska placeras vid ingången. Just för att man ska få känslan att man kliver in på en fotbolls­stadion.

– Jag har pratat med fruar som känner att deras män försvinner in i sin grotta och aldrig kommer ut, säger författaren Jeff Wilser. Det är såklart inte hälsosamt. Men jag tror inte att det är mansgrottans fel – då är det något i relationen som inte står rätt till.

Greg Battleson, som har skiljt sig två gånger (han säger att det inte hade med mansgrottan att göra), har träffat en ny kvinna. Det tog ett tag innan han vågade visa upp sitt designunder för henne.

– Hon är en Wall Street-typ och jag trodde hon skulle lägga benen på ryggen och dra. Men nu har hon blivit ett Packersfan precis som jag.

I sin bok diskuterar Wilser hur man argumenterar med frun för att få grönt ljus att bygga en mansgrotta. Alla behöver utrymme i en relation – både metaforiskt och bokstavligt – och mansgrottan är ett ställe dit mannen kan försvinna, utan att vara för långt borta, menar han.

– Det är viktigt att man låter sin partner förstå att hon är välkommen till grottan. Och faktiskt, det är bättre att ha en bar hemma än att springa ute på stan och bli full, eller hur? säger Jeff Wilser.

Polarna Craig Morton och Ritchie Spanburg som anslutit i mansgrottan i Jersey City har öppnat varsin öl och placerat sig vid baren där Battlesons lok tuffar fram på tågspåren. Tillsammans har trion spenderat otaliga söndagar här nere för att titta på fotboll. Tv:n är inte speciellt stor och det är en av de få sakerna Greg Battleson inte är riktigt nöjd med.

– Din manlighet definieras av storleken på din tv, säger han skämtsamt. Men jag fick inte plats med något större.

Han mixtrar med sin karaoke­maskin och greppar micken.

– Han har ganska schyst röst, viskar Morton. Det ingår liksom att han sjunger när vi är här.

Greg Battleson tar ton med vibrerande röst och blicken fäst på bildskärmen där karaokebokstäverna färgas röda i takt med musiken. Han har valt Patrick Swayzes ”She’s like the wind” ur ”Dirty dancing”. Han möts av entusiastiska applåder när han är klar och kopplar om tv:n till en fotbollskanal.

Fotbollsgrottan i Jersey City är en typisk man cave, men Jeff Wilser understryker att det finns mansgrottor av alla typer. Klichén att män bara gillar öl och sport och vill inreda därefter slår han bort.

– Det finns en otrolig mångfald. Jag har sett snygga vin-lounge-grottor, cigarrgrottor, den metrosexuella grottan med badrum i frostat glas, lika stylish som ett W-hotell. En kille i Scotland har till och med byggt sitt eget slottstorn dit han går för att hitta lugnet.

Om Jeff Wilser ska peka ut en möbel som ständigt återkommer i olika mansgrottor är det fåtöljen som kallas ”The easy boy chair”, bred och mjuk med ölhållare i armstödet och spakar som fäller ryggstödet bakåt.

– I en mansgrotta går funktion alltid före stil. Den typen av fåtölj skulle inte få pris i en inredningstidning, men är fantastisk funktionell när man vill titta på tv och dricka öl.

Jeff Wilser är övertygad om att trenden med man caves kommer att fortsätta och att inredningsstilen kommer sprida sig till mainstream USA:

– Det är inte nördar som anammar trenden utan helt vanliga män som vill skapa sitt eget ställe.

Innan Greg Battleson stänger dörren till sin mansgrotta berättar han att huset ska säljas. Nästa år blir han tvungen att montera ned hela sin skapelse, varenda pryl måste ut. Han har ett tufft jobb framför sig.

Böcker

I boken ”Manspace. A primal guide to marking your territory” från 2006 ges några exempel på mansgrottor i populärkulturen, exempelvis Tonys ”bada-bing-room” i tv-serien ”Sopranos” och Jerrys lägenhet i tv-serien ”Seinfeld”.

Nyss utkomna ”The man cave book” hänger ihop med sajten Mancavesite.org, där ett stort forum och massor av bildgallerier formar en community för mansgrottor över hela världen.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.