Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Amerikanske Oscarsvinnaren Martin Landau död

00:51. Den amerikanske skådespelaren Martin Landau har avlidit vid 89 års ålder. 1994 fick Landau motta en Oscar, för bästa manliga biroll i filmen "Ed Wood".

Den amerikanske skådespelaren Martin Landau har avlidit vid 89 års ålder. 

Han dog på ett sjukhus i Los Angeles i lördags efter ”oväntade komplikationer”, säger hans presstalesman i ett uttalande.

Martin Landau föddes i Brooklyn i New York. Han arbetade under flera år som illustratör på The Daily News innan han bytte bana och blev skådespelare.

Han debuterade på Broadway på 1950-talet. Filmdebuten skedde 1959 i Alfred Hitchcocks ”I sista minuten”.

Han fick 1994 motta en Oscar, filmvärldens finaste pris, för bästa manliga biroll för sin roll som den avdankade skräckfilmsstjärnan Bela Lugosi i filmen ”Ed Wood”.

Landau hade två gånger tidigare varit nominerad till en Oscar, dels för sin roll i filmen "Tucker" av Francis Ford Coppola, dels för sin insats i Woody Allens "Små och stora brott", men hade då fått gå tomhänt från galan. 

Landau var på 1960-talet en av stjärnorna i den amerikanska serien ”På farligt uppdrag”, som även visades i flera omgångar på tv i Sverige.

I mitten av 1970-talet blev han för svenska tv-tittare även känd som John Koenig i den brittiska serien ”Månbas Alpha”.

För sina prestationer i tv nominerades Landau vid fem tillfällen till Emmy Awards, tv-världens finaste pris.

Han ådrog sig också (utan att medverka) uppmärksamhet bland fansen till serien "Star Trek". Skaparen av serien erbjöd nämligen honom rollen som "Mr. Spock" men Landau valde att tacka nej.

Landau fortsatte spela in tv och film långt in på 2010-talet, bland annat i populära HBO-serien "Entourage". Han sista huvudroll var i komedin ”The last poker game” som hade premiär i våras. 

Martin Landau, som nyligen firade sin födelsedag, blev 89 år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.