Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/amie-bramme-sey-leder-arets-grammisgala-nu-far-hiphoppen-den-chans-den-fortjanar/

Musik

Amie Bramme Sey leder årets Grammisgala: ”Nu får hiphoppen den chans den förtjänar”

Amie Bramme Sey vill ändra bilden av hiphopgenren.
Amie Bramme Sey vill ändra bilden av hiphopgenren. Foto: Erik Ardelius

Programledare för torsdagens Grammisgala slår ett slag för representationen i den svenska musikbranschen. Amie Bramme Sey vill ändra bilden av hiphopgenren.

Förmiddagssolen kikar försiktigt fram längs S:t Paulsgatan. På ett kafé mitt bland gigantiska presenningar, och färgglada avspärrningar vid husbyggen sitter den nya programledaren för Grammisgalan 2020, Bramme Sey, och sippar på sitt sedvanliga morgonkaffe. När DN träffar henne på plats är hon förväntansfull inför sitt nya uppdrag.    

– Jag har alltid haft en genuin kärlek för svensk musik. Vissa artister har jag faktiskt följt ända sedan jag var liten. Det finns så otroligt mycket bra musik i dag. Även i de genrer som jag inte lyssnar på till vardags, konstaterar Amie Bramme Sey som också sitter med i Grammisjuryn som utser vinnarna. 

Hon ser galan som en hyllning till artister och producenter. Det hoppas hon att publiken också ska känna på plats under galakvällen. 

Under Grammisgalan 2016 uppträdde hennes syster Senaibo Sey med sin låt ”Hard time”. Under framträdandet intog 158 svarta kvinnor scenen, som ett tydligt ställningstagande.
Under Grammisgalan 2016 uppträdde hennes syster Senaibo Sey med sin låt ”Hard time”. Under framträdandet intog 158 svarta kvinnor scenen, som ett tydligt ställningstagande. Foto: Erik Ardelius

Bramme Seys favoritinslag är dock alla tacktal.

– Producenten Simon Superti tycker jag höll det bästa talet i svensk historia när han vann producentklassen 2019. Han gick upp och var så himla glad och stolt, skrek och hoppade, det hela blev ett mem efteråt, minns hon. 

Ett annat starkt minne har en klar koppling till henne själv:

Under Grammisgalan 2016 uppträdde hennes syster Senaibo Sey med sin låt ”Hard time”. Under framträdandet intog 158 svarta kvinnor scenen, som ett tydligt ställningstagande. 

– Det var så klart väldigt minnesvärt. Dels för att min syster var så himla magisk på scen. Men även den sjuka kontrasten mellan de svarta och svartklädda kvinnorna på scenen och den helvita musikbranschen i publiken, berättar hon. 

Amie Bramme Sey minns den intensiva känslan som uppstod i rummet under det avslutningsnumret. Publiken reste sig rakt upp ur stolarna. 

– Alla i salongen, utöver artisterna, var all white. Den gången tror jag inte att någon kunde undgå att tänka på det. Det var en oslagbar upplevelse.  

Foto: Erik Ardelius

Vad tänker du om representationen i musikbranschen i dag?

– Det är svårt att ha insyn i den. Jag granskar ju inte branschen på det sättet och är inte en del av den heller. Men man kan konstatera att hiphoppen i dag får allt fler chanser. Chanser som den genren verkligen förtjänar, tycker jag. Senast på P3 Guld-galan i förra månaden blev det väldigt tydligt, säger hon. Sakta men säkert kommer att galan få en bred spegling av hur musiklyssnandet ser ut i hela Sverige.

– Musikbranschen har ju alltid varit mansdominerad. Men det finns initiativ i dag för att försöka förändra det även på producentsidan, tillägger hon och berättar om hur hon på Way Out West-festivalen intervjuade olika artister om situationen för kvinnor i branschen, bland annat artiststjärnan Cherrie.

Du driver också en antirasistisk och feministisk podd, tillsammans med din kusin.  

– Ja, jag gör Raseriet tillsammans med henne. Det är min primära syssla sedan jag slutade på Aftonbladet förra hösten. Vi pratar om populärkultur i den, däribland hiphop, varje vecka. Det är frågor som verkligen är relevanta. 

Bramme Sey beskriver hur hiphoppen i dag växt till en egen konstform. Därför synas den också på ett annat sätt än andra musikgenrer. Som exempel nämner hon duon OVÖ (Om vi överlever), som inför sitt framträdande på Melodifestivalen 2020 uppmärksammats för den ena artistens brottsregister. 

Amie Bramme Sey är aktuell som programledare på Grammisgalan
Amie Bramme Sey är aktuell som programledare på Grammisgalan Foto: Erik Ardelius

– När det gäller hiphop så är det alltid bara svart och vitt. Man bortser från en massa positiva saker som hade kunnat uppmärksammas. Det går faktiskt att spegla hela samhället genom hiphoppen, den är en bra måttstock. Det där pratar vi mycket om i vår podd, säger hon och påpekar att många journalister fortfarande gör allt för att koppla hiphoppen till kriminalitet.

– En viss sorts hiphop är superaccepterad, men andra sorter är inte det. Det är tydligt hur det speglar våra svenska mediehus och dess skildringar av musiken.

Hur önskar du att Grammis ska förändras framöver?

– Jag tror att den stora utmaningen när det gäller juryarbetet är kvaliteten. Det är svårt i dag i och med allt prat om köpta strömningar och hela hajpkulturen. Strömningshetsen, har jag förstått, påverkar både arbetet med och kvaliteten på musiken, poängterar hon.

– Ytterst handlar det ju om vem som egentligen ska bedöma hur bra musiken är. Samtidigt betyder det mycket att vinna en Grammis. En seger påverkar både din karriär framåt, dina framtida gager och allt möjligt annat också, understryker hon. 

Vad ser du fram emot inför Grammisgalan 2020?

– Alla liveakter. Det blir en otroligt bra uppställning med grymma artister. Bland annat ska Daniela Rathana uppträda. Hon har en av Sveriges allra bästa röster tycker jag. Amason, som är helt magiska, ska också vara med. Sedan blir det en del komiska inslag som jag tror publiken kommer att uppskatta. Men vad som kommer att hända i övrigt är hemligt, inskärper hon. 

”Jag hoppas att jag under Grammisgalan kan få folk att slappna av, njuta och ha kul.”
”Jag hoppas att jag under Grammisgalan kan få folk att slappna av, njuta och ha kul.” Foto: Erik Ardelius

– Men jag bryr mig faktiskt allra mest om vad jag ska ha på mig (skratt). Jag kommer bara att bära kreationer från svenska designers under galan. Det är kul och faktiskt viktigt för programledarkänslan, menar hon.  

Vad är din främsta styrka som programledare?

– Att jag kan känna mig bekväm också i märkliga situationer. Jag hoppas att jag under Grammisgalan kan få folk att slappna av, njuta och ha kul. Att få dem att känna att det här är en riktig festkväll, svarar hon – och tillägger: 

– Om man bara går runt och är stel på scen blir det inget bra. Varken för mig eller publiken.