Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Analysföretag: Bob Dylans Nobelföreläsning sannolikt beroende av läxhjälpssajten

Other: Chris Pizzello/AP

Kan Bob Dylans Nobelföreläsning klassas som plagiat? Efter anklagelserna har DN samarbetat med analysföretaget Urkund för att reda ut frågan. Resultaten tyder på ett ”sannolikt beroende” och ”vissa likheter” med läxhjälpssajten.

Nätmagasinet Slate avslöjade på måndagskvällen att det finns likheter mellan Bob Dylans Nobelföreläsning och flera passager på Sparknotes, en sajt som gör sammanfattningar av litterära verk, med syftet att hjälpa skolelever "förstå förvirrande skoluppgifter". Likheterna handlar enligt Slate i första hand om Dylans beskrivningar av romanen ”Moby Dick”.

Läs mer: Bob Dylan kan ha snott delar av Nobeltalet från en läxhjälpssajt

På uppdrag av DN har Urkund, en tjänst som på elektronisk väg kontrollerar huruvida texter har plagierats, gjort en analys av Nobelföreläsningen. Tjänsten jämför texter mot tre områden (internet, förlagsmaterial och studentmaterial) och används av lärosäten för att kontrollera originaliteten i akademiska texter och uppsatser. Urkund har specifikt jämfört föreläsningen mot innehållet på Sparknotes.

I de fall universitet klassar en akademisk text som plagiat medför det allt som oftast att lärosätet underkänner studenten. I nästa led kan studenten anmälas till en disciplinnämnd som fatta beslut om ytterligare åtgärder, såsom en varning eller avstängning. Men hade då Bob Dylan kunnat bli fälld som en syndande elev?

Nobelföreläsningen kan knappast klassas som en akademisk text, något som förändrar kraven på källhänvisning. Urkunds analys av Dylans text visar dock att det finns en rad likheter mellan Nobelföreläsningens avsnitt om ”Moby Dick” och Sparknotes läxhjälpsmaterial för samma verk.

Framför allt hittas likheterna i sajtens korta summering av romanen, där Urkunds analys ger totalt tio träffar på liknande formuleringar. Dessutom hittar Urkund fem träffar i Sparknotes beskrivning av romanens karaktärer. Dylan citerar också flera gånger samma citat från ”Moby Dick” som Sparknotes tidigare har gjort.

Likheterna texterna emellan är dock fragmentariska och handlar nästan uteslutande om mellan tre till fem ord och inte hela stycken, visar Urkunds analys. Citaten har också tidigare cirkulerat på andra sajter, något som gör det svårt att bedöma huruvida de är tagna direkt från Sparknotes, menar Peter Witasp, produktchef på Urkund.

– Det är inget solklart plagiat rakt av och nästan omöjligt att säga huruvida det är otillbörligt. Men det är tydligt när man sammanvägt allt det här att det sannolikt finns ett beroende mellan texterna, säger Peter Witasp.

Analysarbetet har försvårats av flera faktorer. Dels eftersom talet redan är vida spritt på nätet, dels av det faktum att det existerar en bred flora av litteraturanalyser över ”Moby Dick”. Flera källor kan därmed innehålla information som är beroende av varandra, vilket gör att ursprunget för specifika formuleringar är svåra att härleda. Urkund har inte hittat några andra källor än Sparknotes som Bob Dylans föreläsning har tydliga likheter med.

– Det är sannolikt att han varit inne och läst olika litteraturstudier av ”Moby Dick”, men likheterna beror också på hur mycket jobb han lagt ned på att skriva om sin text. Slutsatsen är väl att han rimligen borde ha hänvisat till den analys han använt, men frågan är om det skulle vara rimligt att hänvisa till Sparknotes i ett Nobeltal? säger Peter Witasp.

– Det är inte så jätteofta man hittar så här pass många små fragmentiserade likheter, och med stor sannolikhet har han inspirerats. Men jag är av uppfattningen att man hellre ska fria än fälla, säger Peter Witasp.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.