Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 12:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/and-then-we-danced-vinner-filmkritikernas-pris/

Film

”And then we danced” vinner filmkritikernas pris

”And then we danced” Foto: Triart

Svenska filmkritiker har valt ”And the we danced” som årets bästa svenska film. Levan Akins kärlekshistoria i den georgiska dansvärlden tilldelas årets Greta.

Svenska Filmkritikerförbundet tilldelar Levan Akins passionerade, georgiska dansdrama ”And then we danced” Greta-priset för 2019 års bästa film med motiveringen: ”Med hisnande passion både på och bakom duken har Levan Akin skapat en berättelse som tycks ha gått direkt från hjärtat till handen på alla i hans lika fullfjädrade som oförskräckta team. De har gjort precis den film de ville göra, som upprörde de som skulle uppröras och gladde dem som skulle glädjas. Verkligen strongt.”

Regissören Levan Akin kommenterar i ett pressmeddelande:

”Teamet bakom ‘And then we danced’ och jag är otroligt hedrade över att få motta det här priset. Som ung filmälskare betydde filmkritiker mycket för mig, att läsa recensionerna varje fredag tillhörde helgens höjdpunkter. Många av er recensenter har jag följt genom hela mitt liv. Och ni har betytt mycket för min utveckling som filmare. Stort tack för denna utmärkelse!”

Bland tidigare pristagare under 2010-talet finns Ali Abbasis ”Gräns” (2018), Ruben Östlunds ”The square” (2017), Johannes Nyholms ”Jätten” (2016), Peter Grönlunds ”Tjuvheder” (2015), Anna Odells ”Återträffen” (2013) och Gabriela Pichlers ”Äta sova dö” (2012).