Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/anders-olsson-inval-av-nya-ledamoter-drojer/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Anders Olsson: Inval av nya ledamöter dröjer

I går kom nyheten att ännu en stol står tom i Svenska Akademien efter att Jayne Svenungsson blev den senaste i raden att lämna institutionen. Men inval av nya ledamöter kommer inte att ske den närmsta framtiden, säger den ständige sekreteraren Anders Olsson.

När Svenska Akademien sammanträdde på torsdagen var man en ledamot färre än förra veckan. Strömhoppen från Akademien fortsätter – på onsdagen meddelade teologen och religionsfilosofen Jayne Svenungsson i ett pressmeddelande att hon lämnar institutionen.

När den ständige sekreteraren Anders Olsson lämnade torsdagsmötet i Börshuset i Gamla stan sade han att han ”beklagar” avhoppet.

– Det är väldigt tråkigt.

Vad händer nu?

– Vi fortsätter processen. Vi måste välja nya ledamöter, men vi gör det så småningom, inte just omedelbart.

Vad får avhoppet för konsekvenser för arbetet framöver?

– Konsekvenserna är uppenbara, vi måste fylla en vakans till. Så är det bara, vi jobbar vidare, sade Anders Olsson.

Jayne Svenungsson motiverade i pressmeddelandet sitt avhopp med att hon av en rad skäl nått ”vägs ände”. ”Det är min ärliga och djupa förhoppning att Akademien åter kan bli vad den varit, en ovärderlig institution i det svenska kulturlivet”, fortsatte hon.

Sedan i våras har fyra ledamöter begärt utträde: de sedan tidigare inaktiva Kerstin Ekman och Lotta Lotass, samt Klas Östergren och Sara Stridsberg. Ytterligare tre ledamöter – Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark – har lämnat det dagliga arbetet i Akademien.

I oktober ställde sig en majoritet av ledamöterna i Akademien bakom en avsiktsförklaring om att Katarina Frostenson skulle lämna sin stol. Förra veckan stod det klart att Frostenson inte frivilligt kommer att lämna Akademien, och att det nu kommer att tillsättas en ny utredning om huruvida hon begått brott mot Akademiens stadgar.

Hur långt man kommit med att tillsätta den nya utredningen ville Anders Olsson inte kommentera.

– Det vet vi inte ännu. Vi är mitt inne i det, i början av processen.

Anders Olsson ville heller inte kommentera vem som ska utföra utredningen.

Läs mer: Rökridåer runt förklaringarna till Svenungssons avhopp, skriver Björn Wiman 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.