Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Anders Olsson om anklagelserna mot Kulturprofilen: ”Inte varit känt”

Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Anders Olsson vill inte kommentera åtalet mot Kulturprofilen.

– Det (Kulturprofilen) anklagas för har inte varit känt i Akademien och det finns inget skäl för oss att kommentera ärendet, säger han till TT.

På tisdagen åtalades Kulturprofilen, som nekar till anklagelserna, för misstänkt våldtäkt i två fall begångna mot en kvinna. Enligt åtalet ska händelserna ha inträffat mellan oktober och december 2011. 

Det har tidigare framkommit att Svenska Akademien i december 1996 fick ett brev där avsändaren skrev om misstänkta övergrepp kopplade till Kulturprofilens verksamhet. I brevet stod det att han ”missbrukar sin roll som konstnärlig ledare genom att utnyttja och förnedra de kvinnor, och då speciellt unga, som kommer i hans närhet.”

I november framkom det också under ett krismöte inom Akademien att en rad personer i och omkring Akademien utsatts för misstänkta övergrepp av mannen.

– Under sammanträdet har det framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande, sa den dåvarande ständige sekreteraren Sara Danius.

Svenska Akadmiens ledamot Kristina Lugn har tidigare kommenterat anklagelserna mot Kulturprofilen till den franska tv-kanalen TF1.

– Det är sant vad de säger om honom. Det är sant. Vad han gjorde mot unga tjejer, det är sant. Men Akademien var inte inblandad i det. Vi är inte inblandade, sa hon då.

På frågan om varför hon tror att det är sant eller om hon sett något svarar Kristina Lugn att ”det är väldigt känt bland unga författare”.

Kristina Lugn om Kulturprofilen: ”Vad han gjorde mot unga tjejer, det är sant”

Läs mer: Kulturprofilen åtalas misstänkt för våldtäkt

Kulturprofilens advokat: ”Svårt att stå upprätt när en lavin kommer”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.