Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-21 02:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/anna-bergendahl-gor-comeback-i-melodifestivalen/

Kultur

Anna Bergendahl gör comeback i Melodifestivalen

Anna Bergendahl kommer att tävla i Melodifestivalens första deltävling i Göteborg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anna Bergendahl är en av förhandsfavoriterna inför Melodifestivalen 2019.

– Jag är väldigt nervös och förväntansfull på samma gång, säger 27-åringen.

Rätta artikel

Årets upplaga av Melodifestivalen inleds under lördagskvällen i Scandinavium i Göteborg. Startfältet består av bland andra veteranen Arja Saijonmaa och svensk-kongolesiska Mohombi, mest känd för hitlåten ”Bumpy ride” (2010) som i dag har drygt 85 miljoner spelningar på Spotify. 

Dessutom gör 2010 års vinnare Anna Bergendahl comeback i Melodifestivalen. Hon beskriver sitt bidrag ”Ashes to ashes” som en poplåt med influenser från americanagenren.

– För mig har låten väldigt mycket värme, hopp och glöd. Den handlar om att vara sin egen hjälte. Att ta sig ur något tufft och bli starkare av det, säger 27-åringen.

Läs mer: Hanna Fahls betyg på alla låtar i första deltävlingen

Anna Bergendahl slog igenom i musiktävlingen Idol 2008. Efter vinsten i Melodifestivalen 2010 representerade hon Sverige i Eurovision song contest. Redan i semifinalen tog det dock stopp för Bergendahl och ”This is my life”. Det var första gången någonsin ett svenskt bidrag inte gick vidare till Eurovisionfinalen. 

– Det var ganska tungt att bära som 18-åring. Jag hade lite tv-vana från Idol men allting var så himla nytt. Jag var ung och väldigt osäker. I dag är jag mer trygg i mig själv, vilket väl är naturligt eftersom jag blivit äldre. 

Anna Bergendahl framför sitt bidrag Ashes To Ashes under de första repetitionerna inför den första deltävlingen av Melodifestivalen 2019. Foto: Jessica Gow/TT

Sedan 2016 studerar hon till läkare på Örebro universitet. Hon inledde nyligen sin sjätte termin av elva. 

– När jag gick igenom några gamla grejer på landet hos mina föräldrar hittade jag en bok från lågstadiet där vi skulle förutse våra liv 2020. Jag skrev att jag precis hade tagit läkarexamen efter att ha sjungit på Wallmans salonger. Att bli läkare och sångerska har alltid varit mina största mål.

Hon beskriver konkurrensen inför lördagens första deltävling som jättetuff.

– Jag var rätt lugn innan men när jag såg startfältet höjdes pulsen. Wiktoria har gått direkt till final varje gång hon varit med och tävlat. Nano gick också direkt till final sist. Mohombi är en internationell artist och Arja Saijonmaa har mycket erfarenhet efter alla år. Och de andra tävlande är unga artister som säkert också kan gå jättebra. Det kommer att bli en tuff omgång men jag tror väldigt mycket på min låt. 

Mest av allt längtar hon till de tre minuterna på scen.

– Jag är väldigt nervös och förväntansfull på samma gång. Men sekunderna precis innan uppträdandet, att få sjunga sin låt live, och sekunderna efteråt är helt fantastiska. Efteråt känner jag mig förhoppningsvis nöjd med vad jag åstadkommit.

Läs mer: Chatta om Melodifestivalen