Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 21:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/anna-collin-tjernobylkatastrofen-hade-inte-kunnat-intraffa-pa-ringhals/

Kultur

Anna Collin: Tjernobylkatastrofen hade inte kunnat inträffa på Ringhals

Emily Watson i dramaserien ”Chernobyl”. Foto: HBO

Svenska kärnkraftverk är i sin grundkonstruktion helt annorlunda än reaktorn i Tjernobyl. En liknande olycka hade varit omöjlig här, skriver Anna Collin, presschef på Ringhals i sin replik till Maria Schottenius krönika.

Maria Schottenius har sedan sommaren 1973 då hon som volontär arbetade på Hallands Nyheter, oroats över om Ringhals 1 kan drabbas av samma öde som Tjernobyl 4? Efter att ha sett HBO:s dramatisering ”Chernobyl” anser hon sig kunna svara ja på den frågan (DN 17/6).

Låt oss till en början slå fast att ”Chernobyl” är en tv-serie av yppersta klass: den lämnar knappast någon oberörd. Låt oss också enas om att den inte är en dokumentär. Händelser, personer och skeenden har lagts till och dragits ifrån som sig bör vid skickliga dramatiseringar. Den konstnärliga friheten får råda: att påpeka faktafel och peta i detaljer avstår vi ifrån.

Däremot kommenterar vi gärna Maria Schottenius svar på sin egen fråga.

Frågan Schottenius ställer (tillsammans med många andra som sett ”Chernobyl”) är om olyckan kunnat inträffa i Sverige? Svaret är nej. Samtliga svenska kärnkraftverk – inklusive Ringhals 1 – är i sin grundkonstruktion helt annorlunda än RBMK-reaktorn i Tjernobyl 4. Svenska reaktorer kan inte skena, den kraftiga ökningen av reaktorns effekt i samband med olycksförloppet i Tjernobyl skulle med västerländska konstruktioner i stället lett till att effekten minskat, inte tvärtom. Att ett test skulle genomföras enligt samma premisser som skedde i Sovjet 1986 vore dessutom otänkbart.

Schottenius säger sig sommaren 1973 ha skrivit en artikel för Hallands Nyheter om problem med styrstavar på Ringhals 1. Vad den opublicerade artikeln innehöll vet vi inte. Men vi vet att Ringhals 1 startades först den 14 oktober året efter, och togs i kommersiell drift först den 1 januari 1976. Varken då eller nu har styrstavarna på Ringhals 1 kunnat orsaka någon olycka av det slag som påstås.

Maria Schottenius, du är varmt välkommen till oss på Ringhals i sommar. Vi svarar mer än gärna på dina frågor, visar dig runt, berättar hur våra anläggningar fungerar och om vårt säkerhetsarbete. Ingen mår bra av att oroa sig i onödan.

Anna Collin är presschef på Ringhals AB

● ● ●

Svar:

Maria Schottenius svarar Ringhals presschef Anna Collin i debatten om Tjernobylkrönikan.

I mitten av 1970-talet fick jag uppgifter om fel i reaktorn på Ringhals 1, som jag berättade om i en krönika (DN 17/6) med anledning av tv-serien ”Chernobyl”. Somliga har dragit slutsatsen att jag tror att hela kärnkraftverken i Tjernobyl och Ringhals har liknande konstruktion. Det har jag varken skrivit eller menat, men vill ändå förtydliga att så inte är fallet. De är inte jämförbara. 

Vad årtalen beträffar, vilket ändrats i nätversionen av artikeln, gäller att reaktorn var i provdrift under den period jag skriver om.  

När jag som ung journalist fick höra talas om att det fanns allvarliga problem som i värsta fall skulle kunna förorsaka en härdsmälta var detta en sorts nyhet som då inte kunde placeras i ett svenskt sammanhang. All information om kärnkraft gick ut på att den var ofarlig, även Thorbjörn Fälldin trodde det fram till dess att Nobelpristagaren i fysik Hannes Alfvén gjorde honom uppmärksam på att det fanns faror.  

Debatten kring kärnkraften är fortfarande starkt laddad. Jag har fått en mängd mejl som bedyrar att det inte finns någon som helst risk för att det ska hända några kärnkraftsolyckor i Sverige och man tycker att jag inte har i denna diskussion att göra. Samtidigt måste jag kvittera ut jodtabletter och ha ett alarmsystem inkopplat eftersom jag har ett hus en mil från Ringhals. 

Tage Danielsson, var är du nu? Det som hände i Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima kunde inte hända, i varje fall inte i Sverige.