Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/anna-gustafsson-om-karolinska-folk-ar-helt-galna-hur-skattepengar-bara-forsvinner/

Kultur

Anna Gustafsson om Karolinska: ”Folk är helt galna på hur skattepengar bara försvinner”

Foto: Magnus Bergström

De Stora journalistpris- och Guldspadenominerade DN-medarbetarna Anna Gustafssons och Lisa Röstlunds bok ”Konsulterna: Kampen om Karolinska” låg på måndagen tvåa på Adlibris topplista.

Varför är det så stort intresse för er bok, tror du?

– Sjukvård är en fråga som berör många, men det handlar inte bara om Karolinska utan också om den offentliga sektorn och hur man slutat lyssna på professionen och försöker styra verksamheten med statistik och siffror. Vi märker att en del läsare blir skitförbannade på hur man kör över dem som arbetar där, andra blir helt galna på hur skattepengar bara försvinner – och ytterligare andra på att ansvaret är så otydligt, säger Anna Gustafsson.

I Läkartidningen har man bland annat kallat boken för ”obligatorisk läsning”. Vilka vill ni själva helst ska läsa boken?

– Makthavare och beslutsfattare inom offentlig verksamhet, både politiker och tjänstemän. Sedan hoppas vi så klart att de som jobbar inom sjukvården känner igen sig när de läser, eller tycker att det är trovärdigt.

Historien om Nya Karolinska rullas fortfarande upp. Kommer det att bli en uppföljare…?

– Det är svårt att sätta stopp! Jag har tänkt flera gånger att ”nu räcker det”, men det har blivit ett självspelande piano. Karolinska är en väldigt stor verksamhet och arbetsplats, och det som händer där har stor betydelse för Stockholmsregionen och får följdeffekter för hela Sverige. Och nu vill man ju dessutom veta hur det går, blir det någon förbättring med nya styrelsen? Det är inte otroligt att det skulle kunna bli en uppföljning… Mycket av det vi rapporterar är inte så positivt, samtidigt är det viktigt att de anställda kan känna hopp. Nu på sistone har vi fått höra flera gånger, att det att vi hållit ut i granskningen gjort att många orkat fortsätta jobba. Då blir man väldigt glad.

Bokrecension: ”Konsulterna” avtäcker det svindlande båget på Karolinska