Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 16:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/anna-odell-vill-fa-man-upp-i-gynstolen/

Kultur

Anna Odell vill få män upp i gynstolen

Konstnären Anna Odell. Foto: Magnus Hallgren

Ett nytt visuellt konstverk av Anna Odell kommer att visas på Göteborgs filmfestival, skriver festivalen i ett pressmeddelande.

DN-TT Text

Verket går under namnet ”Undersökningen” och beskrivs som en interaktiv filmupplevelse som kommer att visas på en specialbyggd gynekologmottagning.

I verket utforskar Odell, tillsammans med makthavande män som Jan Guillou, Thomas Bodström, Börje Salming och Robert Aschberg, gynekologstolen som en metafor för sårbarhet.

”Man går frivilligt upp i gynstolen, men jag vågar nog påstå att ingen känner sig bekväm i den. Att det också är en stol som i princip uteslutande används för att undersöka kvinnor gör den kanske än mer passande för ändamålet med undersökningen. Å andra sidan tänker jag att ställningen är ganska bekant för många män. Män kan ofta sitta med särade ben och ta plats, säger Odell i pressmeddelandet. 

”Undersökningen” har skapats unikt för Göteborgs filmfestival och kommer att visas på interaktiva specialvisningar under namnet ”The gynecological cinema chair” mellan den 26 januari och 2 februari. 

Läs mer: Anna Odell: Jag gick i parterapi med Mikael Persbrandt