Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ännu en festival tar upp kampen om danspubliken

Weekend festival på Pärnu beach i Estland 2015.
Weekend festival på Pärnu beach i Estland 2015. Foto: Andrei Ozdoba

I dag förvandlas Östermalms IP till en stroboskopblixtrande dansfest, när Weekend öppnar portarna för första gången. Men räcker publiken för ytterligare en stor elektronisk musikfestival i Stockholm?

Det är bara två månader sedan svettiga fans av EDM-genren (förkortning för electronic dance music) flockades på festivalen Summerburst på Gärdet i Stockholm. Nu hoppas en ny aktör kunna slå sig in på den växande marknaden för arenaanpassade, elektroniska festivalupplevelser.

Orlando John är en av arrangörerna bakom nya Weekend festival, som öppnar i dag. Han hävdar att festivalen är mer än en karbonkopia av Summerburst.

– Stockholm är en tillräckligt stor stad för den här sortens musik, så det får utan tvekan plats mer än en festival av den här typen, säger han.

Med en lägre åldersgräns än konkurrenten Summerburst, och genom att både erbjuda liveakter och renodlade dj-spelningar, vill Orlando John att Weekend ”ska bli en festival för alla”. Festivalens dragplåster är flera välkända dj:er inom den kommersiella dansmusiken.

Weekend är visserligen en uppstickare i Sverige, men har funnits i Finland i fem år. Förra året besökte 160 000 personer festivalen som ägde rum parallellt i både Finland och Estland. I år läggs Stockholm till på listan med en publikkapacitet på 25 000 personer. Men hur många biljetter som är sålda vill inte Orlando John gå in på.

– Vi pratar aldrig om hur många biljetter vi sålt, säger han och förklarar att det är viktigt att hitta artister som drar folk.

– När vi bokar akter utgår vi alltid från vad som säljer. Det som funkar bäst är det som spelas på radio. Det är enklare att marknadsföra. Om våra marknadsförares barn kan skrika med till musiken på radio, så är det enklare för oss att boka artisten, säger han.

Den som kan acceptera lite förluster, och den som har en genomarbetad idé över hur man vill nå sin publik, den vinner.

Calle Dernulf är musikjournalist och har ägnat en stor del av sin karriär åt att skriva om klubbkultur. Han tror att det finns en risk för att publiken blir mätt på den typ av musikupplevelser som Summerburst och Weekend erbjuder.

– Jag tror att man får skilja lite på arrangörernas och publikens intresse. Det återstår att se hur väl de kommer att lyckas locka folk. Även Summerburst har upptäckt att de måste bredda sin festival för att kunna attrahera den stora massan. När det första initiala ruset har lagt sig för att samlas framför stora arenor och dansa till en dj så måste man kunna locka med någonting extra, någonting mer.

Enligt Calle Dernulf har det där lilla extra framför allt bestått av en sak: pyroteknik. Men nu tycks inte ens storslagna, visuella effekter räcka för att en EDM-festival ska nå hela vägen.

– Man får alltid önska en ny arrangör lycka till, men det finns en viss risk att scenen redan har nått någon slags mättnad. Rent musikaliskt står genren still, så om man inte har identifierat de allra största namnen just nu, och lyckats boka dem, så är det svårt.

De senaste åren har EDM-musiken i allt väsentligt börjat låta mer och mer som vanlig topplistepop och det var länge sedan ett nytt, ungt namn skapade det publikintresse som krävs för att ensam fylla en hel arena, menar Calle Dernulf, och lägger till:

– Just därför är det lätt att prata om att det är en scen på väg utför.

Att EMD-scenen är mansdominerad och att betydligt fler män bokas till festivalerna har diskuterats i många år. Summerburst har sedan starten 2011 kritiserats för att boka få kvinnor. Även på Weekend festival är könsbalansen ojämn, med endast fyra kvinnor bland de totalt 47 bokade artisterna. Orlando John är medveten om problemet och beklagar att det ser ut som det gör.

– Vi har skickat erbjudanden till många kvinnliga artister men vi kan inte styra över vilka som tackar nej, säger han och räknar upp tolv kvinnliga artister som har blivit tillfrågade men alla tackat nej.

Calle Dernulf vill ogärna sia om EDM-festivalernas framtid, men tror att uthållighet och mycket pengar är en förutsättning för att överleva på lång sikt.

– Den som kan acceptera lite förluster, och den som har en genomarbetad idé över hur man vill nå sin publik, den vinner.

Fakta.Weekend festival

  • Festivalen startade i Finland för fem år sedan och riktar in sig på EDM (elektronisk dansmusik).
  • Weekend festival kommer i år till Sverige för första gången, med start i dag.

Artister i urval: Tiësto, Fatboy Slim, Martin Garrix, Tigerlily, Steve Aoki, Dimitri Vegas & Like Mike, Rebecca & Fiona och Vigiland.

Plats: Östermalms IP i Stockholm.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.