Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Anställda vid Stockholms universitet trakasseras

Other: Fredrik Funck

Medarbetare på Stockholms universitet och medlemmar i nätverket Jagärhär har utsatts för trakasserier, hat och till och med ett dödshot.

Upprördheten på nätet har växt fram sedan universitetet avslutade samarbetet med en forskare.

Uppemot tio medarbetare på Stockholms universitet har de senaste dagarna fått utstå hat, grova trakasserier och kränkningar. Flera av dem har mottagit hot. Det säger Uno Fors, prefekt vid institutionen för data- och systemvetenskap, som själv uppger att han mottagit dödshot.

– Det läggs ut hatbilder, personnummer, hemadresser och folk uppmanas att ”give them hell”. Man ringer hem till mig. Det har även hänt att barn svarat på dessa hotfulla samtal. Det är läskigt och vidrigt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Uno Fors.

Trakasserierna har kommit över telefon, mejl och i sociala medier. Minst två personer ska i dagarna göra polisanmälningar, uppger Fors, som själv överväger att göra samma sak. De kraftiga reaktionerna mot institutionen har tagit fart sedan man den 18 september avslutade en affiliering med en forskare.

En affiliering är inte en anställning utan innebär en lösare anknytning, delvis med syfte att utvidga universitetets kontaktnät. Uno Fors berättar att samarbetet med forskaren pågått sedan i vintras, men att det inte gagnat vare sig forskaren eller universitet.

– Jag har själv samarbetat med forskaren tidigare och det har gått bra. Men vi tycker inte att samarbetet den här gången lett till några bra saker. Nu sprids en rad felaktiga uppgifter på internet, alltifrån att forskaren avskedats till att personen ”avrättats” av oss. Det är helt absurt, säger Uno Fors.

Forskaren är en flitig twittrare och har vid flera tillfällen spridit propaganda. I september (både före och efter att affilieringen avslutades) länkade personen flera gånger till sajten Gangrape Sweden, som samlat beskrivningar av ett stort antal gruppvåldtäkter.

På sajten hängs flera personer också ut, däribland Kajsa Klein, som tidigare arbetat som timanställd lärare på Stockholms universitet. Hon blev i december förra året engagerad i nätrörelsen Jagärhär, som är känd för sitt arbete med att motverka näthat. Klein har mellan maj och september fungerat som en av flera insläppsadminstratörer för Facebookgruppen.

På sajten Gangrape Sweden påstås dock att Kajsa Klein utför ”kriminell svärmterror på nätet”. Det hävdas också felaktigt att Klein fortfarande är anställd vid Stockholms universitet och ger ”strategiskt stöd åt den kriminella organisation där extremvänsterns meningsmotståndare stängs ner i svärmangrepp”.

DN har tidigare rapporterat om organiserade uthängningar på sajten av ett 30-tal medlemmar i Jagärhär (som totalt har nära 75.000 personer anslutna). Person- och kontaktuppgifter till medlemmar har publicerats på Gangrape Sweden, som används av ett stort antal webbplatser med nazistiskt och främlingsfientligt innehåll.

När Stockholms universitet avslutade forskarens affiliering vändes sökljuset mot Jagärhär i allmänhet och Kajsa Klein i synnerhet. Nätverket och medieforskaren anklagas för att genom påtryckningar ha fått universitetet att avsluta affilieringen.

– Uthängningen av mig har resulterat i både hot och trakasserier. Det är en del i en större kampanj mot Jagärhär och jag var förberedd på att det skulle komma i min väg. Men när det började handla om påståenden från en som det verkade SU-anknuten person om att jag var ledare för en hatorganisation och att jag ägnade mig åt att censurera folk på universitetet kändes det absurt, säger Kajsa Klein, som också gjort en polisanmälan.

– Jag har aldrig haft någon kontakt med den här personen men folk försöker nu få det att framstå som att jag har förstört personens liv. Det är helt orimliga anklagelser från konspiratoriska sidor. Det känns hotfullt.

Rapporter om den avslutade affilieringen på Stockholms universitet har spridits i främlingsfientliga, högerextrema och nazistiska kretsar, även internationellt. Uno Fors berättar att kollegor från andra länder hört av sig efter att de också mottagit hatmejl och kritiserats för sitt samarbete med forskare vid Stockholms universitet.

– De kontaktas och det ifrågasätts varför de kan jobba med oss som ”avrättar människor”. Det leder till att vi som institution får problem. Tyvärr har dessa människor till viss del lyckats göra livet svårt för oss, säger Uno Fors.

Var drar ni gränsen för vad anknutna forskare får sprida?

– Alla mina anställda och affilierade får uttrycka vad de vill men man ska inte göra sånt här med utgångspunkt från institutionen och i anslutning till vårt namn. Det är också nonsens att någon annan fått oss att ta det här beslutet. Vi påverkas aldrig av externa aktörer.

Mina Dennert, grundare av Jagärhär, har tidigare berättat för DN att nätverket handlar om att motverka näthat genom att ge sig in i redan hatfulla kommentarsfält och sedan diskutera på ett trevligt och hövligt sätt utan att i sin tur sprida hat.

Nätverket har dock kommit att kritiseras efter att ett tjugotal medlemmar gjort kommentarer på en brottsdömd persons Facebooksida. I sina kommentarer ifrågasatte de offret och domen, samt stöttade den dömde.

Ledningen för Jagärhär har tagit tydligt avstånd från agerandet och uppger att dessa medlemmar uteslutits. Efter händelsen har dock näthatet mot ledningen eskalerat, vittnade Mina Dennert i en debattartikel i Aftonbladet (14/10).

– Vi vill inte ha medlemmar som motverkar själva syftet med Jagärhär. Allt det som händer nu är tecken på det hårda samtalsklimatet i Sverige är, och det är fruktansvärt att det ska få sådana konsekvenser. Det är inte bara politiker och journalister som är utsatta, utan även forskare och helt vanliga människor. Många försöker skrämma och tysta, säger Kajsa Klein.

DN har upprepade gånger sökt forskaren.

Läs mer: SD-avdelning hängde ut näthatsbekämpare – länkade till våldtäktssida

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.