Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Antipiratbyrån: "Vi ska upprätthålla lagen"

Foto: Sandra Qvist
Nu träder Ipredlagen i kraft. Antipiratbyrån som aktivt verkat för upphovsmännens sak tänker inte sitta passiv. Planer finns – hemliga sådana.

Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén säger till DN.se att lagen är en framgång, men att den kommer för sent.

- Den skulle kommit för flera år sedan. Men nu får äntligen kulturarbetarna i Sverige samma skydd som deras kolleger i omvärlden redan har. Det här innebär att upphovsmän kan ta till vara sina rättigheter även på internet. Det gäller i synnerhet små upphovsmän som inte kan driva några ärenden polisiärt.

Hur kommer Antipiratbyråns verksamhet att påverkas när ni nu får ett nytt verktyg i er hand?

- Vi får, precis som alla andra rättighetsinnehavare, en möjlighet att upprätthålla lagen.

Vad innebär det konkret?

- Att vi agerar enligt lagen. Den som utsätts för ett intrång kan samla bevis, gå till domstol och övertyga denna om att man ska få ut identiteten på den som ligger bakom. Därefter kan man stämma personen i fråga.

'Kommer ni gå ut aktivt och uppmärksamma den illegala nedladdningen?

- Vi går inte ut i förväg och berättar vad vi planerar.

Men ni har planer?

- Det vill jag inte kommentera.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.