Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Antisemitisk propaganda på svenska boksajter

Flera svenska boksajter erbjuder kunder att köpa ”Sions vises protokoll”, ett antisemitiskt verk som påstås dokumentera ett möte där judar smider planer på hur de ska ta över världen. Texten bevisades vara falsk för snart hundra år sedan.

– Spontant tänker man ”Gud, vilken vidrig bok, ta bort den!”, men det är otroligt viktigt att vara försiktig när man börjar censurera. Det här är inte enkelt. Var ska man dra gränsen? säger Adlibris vd Magnus Dimert.

Några år efter den första sionistkongressen i Basel 1897 gav hemliga polisen i Ryssland ut ”Sions vises protokoll”. Dokumentet gjorde gällande att judar då hade samlats på kongressen för att konspirera om att skaffa sig världsherravälde på kristnas bekostnad, bland annat genom att sprida epidemier.

Skriftens avsikt var att odla ett judehat och sporra till pogromer. Den nådde snart utanför landet och blev en av de viktigaste texterna till den omfattande antisemitism som rådde och med åren bredde ut sig framför allt i Europa.

Dimert berättar att hans näthandel har cirka 10 miljoner titlar i sortimentet och att några gånger om året dyker diskussioner upp om böcker som kanske talar om hur man tillverkar droger, hur barnaga är en bra uppfostringsmetod och så vidare.

– Det är inga enkla avgöranden att göra eftersom det handlar om böcker vi inte ställer oss bakom. Det handlar inte om det kommersiella värdet, utan om att yttrandefriheten och tryckfriheten är viktiga delar av en demokrati, säger Magnus Dimert.

Redan 1905 hade det ryska ministerrådets nyutnämde ordförande Pjotr Stolypin konstaterat att ”Sions vises protokoll” var en variant av en text som tidigare cirkulerat bland antisemiter i Paris. 1921 publicerade TheTimes för första gången vederhäftiga bevis för att texten var hittepå. I själva verket hade upphovsmannen kopierat andra texter.

Adlibris bokhandel är långt ifrån ensamt om att ha ”Sions vises protokoll” i sortimentet, vare sig i Sverige eller utomlands. Förlagens linje i de här sammanhangen är att inte sälja böcker som strider mot lagen och ibland händer det att böcker tas bort tillfälligt under en juridisk prövning. ”Sions vises protokoll” är juridiskt okej, enligt Adlibris.

– Lagrummet skulle vara hets mot folkgrupp, men ingen som vi har vänt oss till med frågor kring det och ”Sions vises protokoll” hävdar att boken uppfyller det brottet, säger Magnus Dimert.

– Vi har säkert tusentals böcker med rappakalja och vi är för att diskutera vad som är det eller inte. Det är klart att det många gånger ligger nära till hands att lyfta bort titlar, men tar vi bort en högerextrem bok måste vi antagligen ta bort en motsvarande vänsterextrem och så vidare.

Trots att mängder av ytterligare bevis för att texten är ett falsarium har följt efter The Times-artikeln, så har textens spridning fortsatt och använts som historiskt dokument. På senare tid har det framför allt nätet och Arabvärlden varit platser där texten har varit lättillgänglig. Nu också på svenska boksajter.

Hos Adlibris presenteras det judefientliga verket som om det kan ifrågasättas att det bygger på fria fantasier: ”Det har avfärdats som ett falsarium sedan andra världskriget. Men stämmer det verkligen?”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.