Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Äntligen hemma”-producent anmäler TV4

Other: TT

Frida Olsson, tidigare exekutiv producent på TV4, anmäler kanalens ledning till Diskrimineringsombudsmannen.

– Cheferna på TV4 försöker skjuta ifrån sig ansvaret och tona ner allvaret i sin hantering av härvan kring Martin Timell. De måste ställas till svars, säger hon.

För snart två år sedan försökte Frida Olsson, tidigare exekutiv producent på ”Äntligen hemma”, initiera en internutredning för att gå till botten med de anklagelser och rykten om trakasserier och sexuella trakasserier som då riktades mot programledaren Martin Timell.

Hennes initiativ stoppades av TV4.

Läs också: TV4 avslutar allt samarbete med Timell

– Jag fick veta att TV4-ledningen haft ett allvarligt samtal med Martin Timell och att det räckte så. Under ett möte sa Åsa Sjöberg, (innehållsdirektör på TV4, reds anm) att "TV4 är som ett minisamhälle. Alla ska med - även idioterna", säger Frida Olsson.

Produktionsbolaget Meter inledde en utredning om arbetsmiljön och den destruktiva jargongen på redaktionen. Men TV4 utredde aldrig anklagelserna som sexuella övergrepp eller sexuella trakasserier. Trots att uppgifterna var kända för ledningen.

Enligt diskrimineringslagen är arbetsgivare som får kännedom om trakasserier eller sexuella trakasserier på arbetsplatsen skyldiga att tillsätta en utredning.

– Man behöver inte veta att det förhåller sig så när man inleder utredningen. Men arbetsgivaren kan bli ersättningsskyldig om den inte inleder en utredning, säger Anna Rosenmüller Nordlander, jurist på Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Frida Olsson har nu anmält TV4:s vd Casten Almqvist, innehållsdirektören Åsa Sjöberg, kanalchefen Fredrik Arefalk och den digitala programchefen Anna Rastner till DO. Anmälan gäller undlåtande att utreda misstankar och anklagelser om diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp".

– Jag borde ha anmält dem tidigare. Jag vet att ledningen känt till anklagelserna mot Martin Timell i många år, men har medvetet valt att ha överseende med hans beteende. De måste ställas till svars ordentligt, tycker jag.

I anmälan till DO skriver Frida Olsson:

”Efter den senaste veckans mediedrev mot Martin Timell har TV4 beslutat att avsluta allt samarbete med Martin Timell och att tillsätta en extern utredning kring företagets hanterande kring Martin Timell och sexuella trakasserier. Men faktum kvarstår fortfarande att de blundade för och aktivt beslutade att varken utreda eller åtgärda anklagelser kring trakasserier, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp under nästan två års tid och därmed utsatte både sina egna anställda, och anställda inom flertalet produktioner med Martin Timell för risker och ohälsosam arbetsmiljö. De ansvariga lär ha brustit på flera punkter i diskrimineringslagen och måste ställas till svars och utstå rimliga repressalier för sitt agerande”.

Frida Olsson poängterar att den externa utredningen som TV4:s ledning nyligen tillsatt bör ses som otillförlitlig.

– Den har beställts och ska återrapporteras till samma ledning som brutit mot diskrimineringslagen och känt till övergrepp och trakasserier i flera år, säger hon.

Magnus Törnblom, presschef för företagsfrågor på TV4, säger att han ännu intagit del av anmälan.

– Jag har svårt att kommentera anmälan innan jag sett den. Men om DO går vidare med ärendet så kommer vi självklart att svara på myndighetens frågor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.