Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 00:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/arbetarrorelsens-bibliotek-tvingas-skara-ner/

Kultur

Arbetarrörelsens bibliotek tvingas skära ner

Arbetarrörelsens bibliotek och arkiv i Huddinge står inför nedskärningar.
Arbetarrörelsens bibliotek och arkiv i Huddinge står inför nedskärningar. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek har länge dragits med ekonomiska problem och tvingas nu dra ner rejält på verksamheten. En tredjedel av de anställda försvinner, öppettiderna minskar och ingen ny litteratur kommer att köpas in, rapporterar Arbetsvärlden

För den som vill forska i den svenska arbetarklassens historia finns sedan år 1902 Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, vars huvudmän är staten tillsammans med Socialdemokraterna och LO, som står för drygt hälften av bibliotekets budget. Samlingarna består av över 100.000 böcker, protokoll, affischer och olika handlingar från arbetarrörelsens historia.

Men de senaste åren har biblioteket brottats med ekonomiska problem, till följd av minskade inkomster till medlemsförbunden. 2019 hade man ett underskott på två miljoner kronor. Totalt är budgeten på 18 miljoner. 

Nu tvingas biblioteket skära rejält i verksamheten. En tredjedel av anställningarna försvinner, från 22 till 15 stycken, öppettiderna minskar och ingen ny litteratur kommer att köpas in till biblioteket.

I ett debattinlägg i tidningen Arbetet skriver 378 forskare, debattörer och folkrörelseaktiva att ”ovärderliga delar av arbetarrörelsens idévarv riskerar att hamna i soporna om inte utvecklingen bryts”. De konstaterar även att utvecklingen är särskilt allvarlig ”i en tid då arbetarrörelsen är på reträtt, samtidigt som främlingsfientliga krafter har flyttat fram sina positioner”.

Per Holmström, ombudsman på LO och ordförande för stiftelsen Arbetarrörelsens arkiv, säger till Arbetarvärlden att biblioteket står inför en digital omställning. På frågan om hur detta ska finansieras svarar han: 

– Det ena är att vi ska bli bättre på att ta betalt för vissa tjänster. Och sedan måste vi bli bättre på att hushålla och styra om verksamheten så att den blir mer digital och samstämmig med den tid vi lever i, säger Holmström.