Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 03:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/arenornas-krig-har-inletts/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Arenornas krig har inletts

Om ett drygt år har Stockholm två nya jättescener: Stockholmsarenan intill Globen och Swedbankarenan i Solna. Arenafolket tror på att nöjesutbudet räcker till för dem båda, men alla i branschen är inte övertygade.

Marie Lindqvist är kommunikations- och marknadschef för Stockholm Globe Arenas som omfattar både den kommande Stockholmsarenan med plats för 40 000, Globen-byggnaden som tar 16 000 personer, Hovet med 9 000 och Annexet 3 500 personer.

Det står klart att Globen nu mister både Stockholm Horse Show, Melodifestivalen och ”Ladies night” som alla väljer Swedbankarenan i Solna. Det talas redan om arenornas krig – vad händer?

– Det är klart att det är jättetråkigt, vi har haft Melodifestivalen här sedan 2002, men vi hoppas givetvis att den kommer till oss 2014 när Stockholmsarenan är klar. Men vi gör ju faktiskt 300 arrangemang om året och vår bas är idrottsverksamheten som vi skriver flerårsavtal med: Vi har hockey med AIK och Djurgården och i nya Stockholms­arenan kommer både Hammarby och Djurgården att spela fotboll, säger Lindqvist som beskriver Globens ”mellanstorlek” som en tillgång liksom multifunktionen hos den nya Stockholmsarenan med ett skjutbart tak som gör det möjligt att ha inomhusarrangemang året runt.

– Jag ser framtiden an med ödmjuk tillförsikt, men det är klart att konkurrensen är tuff, och inte bara i Stockholm utan också globalt. När det gäller ett stort mästerskap som hockey-VM så konkurrerar vi ju med andra städer runt om i världen.

Multinationella AEG – som äger Stockholm Globe Arenas – har jobbat utifrån scenariot med två stora arenor i Stockholm de senaste fem åren, säger Lindqvist.

– Eventbranschen både utvecklas och växer. Förr var den väldigt präglad av ishockey, fotboll och stora internationella konserter. Även om detta fortfarande är viktigt så har det kommit så många nya arrangemang – alltifrån familjearrangemang, monstertruckar, BBC-produktionen ”Walking with dinosaurs” – som sålde ut Globen fem kvällar – Top Gear, X-Factor, dansshowen Bounce, DJ-artister som Avicii, Tiësto och Deadmau5 till elektronisk sport som Dreamhack och standup-komik som Seinfeld och Eddie Izzard.

Samtidigt växer Stockholms befolkning – och därmed marknaden för stora event, betonar Marie Lindqvist. År 2020 har huvudstaden, utifrån dagens prognos, svällt med 300 000 boende – ett helt Malmö.

– Det som också sker nu är att tre arenor försvinner: Råsunda och Söderstadion rivs och på Stadion får det inte spelas elitfotboll efter 2014. Samtidigt får vi två arenor som kan ha riktigt stora evenemang av ett slag som Stockholm inte kunde ta emot förr, säger Marie Lindqvist på Stockholm Globe Arenas.

Kommunikations- och marknadschefen Malin Sparf Rydberg på Lindqvists huvudkonkurrent Swedbank Arena tycks också övertygad om att jättebygget i Solna blir en lönsam affär. Tillsammans med Stockholmsarenan blir den något som ”kommer att påverka Stockholm och Sverige positivt” och innebära att artister och evenemang av ett format som aldrig tidigare rymts i Stockholm nu blir möjligt. En inomhusarena med plats för upp till 65 000 på konserter, har inte funnits i Sverige tidigare, påpekar hon.

Vad kan fylla dessa sittplatser utöver artister av Springsteenformat?

– Dels kan det bli fler av just den typen av konserter året om eftersom vi har en inomhusarena, men för vår del handlar det också om att hitta nya idéer och samarbeten i framkant.

Live Nation och Swedbankarenan har ett femårigt avtal, men enligt Malin Sparf Rydberg innebär det inte att alla Live Nation-arrangemang hamnar i Solna.

– Vi har ett ramavtal och har ett samarbete, vi är en möjlig värd för deras arrangemang, men Live Nation är absolut inte bundna oss.

Nöjesveteranen Leif ”Blixten” Henriksson på livearrangören Blixten & Co – som valt att göra många, men mindre arrangemang anpassade för till exempel Cirkus, med svenska artister som Björn Skifs och Lena Philipsson – är mer tveksam till de båda miljardsatsningarna.

– Den stora frågan är om det behövs två stora arenor i Stockholm, fast den här regionen växer. Jag vill hoppas och tro att det är så, men det återstår att se, jag tror att en arena hade varit tillräckligt ihop med en mindre arena för 6 000-7 000 personer, säger Henriksson.

– Globen kommer alltid att klara sig, tror jag, det är en inkörd och flexibel multiarena som fungerar otroligt bra på alla sätt. Men det behövs väldigt många arrangemang för att de här två stora arenorna ska få en bra ekonomi. Det räcker inte bara med fotbollen och de här riktigt stora evenemangen är inte så många – det är väl därför Swedbankarenan nu ska göra mindre arrangemang, som Ladies Night, säger Henriksson.

Melodifestivalen flyttar

Melodifestivalen flyttar nästa år från Globen i Johanneshov till nationalarenan med det officiella namnet Swedbank arena norr om Stockholm i Solna. Ett nytt namn diskuteras, det föreslås bli Friends arena.

Globen kan ta runt 16 000 åskådare, nationalarenan hela 65 000. Än så länge är även ”Ladies night” inbokade. Den nya norrarenan ska kunna anpassas till en publik ner till 12 000 åskådare. Multinationella konsertarrangören Live Nation har skrivit ett femårigt kontrakt med arenan. Live Nation Sweden dominerar sedan många år den svenska marknaden och äger konsertarrangören Luger.

Till Swedbank Arena förläggs bland annat Sveriges herrlags-landskamper i fotboll. Stockholm International Horse Show flyttar också hit från Globen 2014. Nationalarenan invigs den 27 oktober 2013.

Stockholmsarenan ingår i Stockholm Globe Arenas: Globen, Hovet, Annexet och den nya Stockholms­arenan för 45 000 personer. Nuvarande Söderstadion rivs.

Världens näst största (efter Live ation) konsertarrangör AEG har kontrakt med Stockholm Globe Arenas. Hit förläggs bland annat allsvenskan i fotboll. Invigningen i juli 2013 gör att Stockholmsarenan missar VM i ishockey 2013.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.