Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Årets bästa barnböcker

Gråtande krokodiler, en rätt tråkig hund och Harry Potter. DN:s kritiker väljer årets bästa barnböcker.

Andreas Palmaer: Ömt gestaltad trasig mamma

Johanna Thydell

”(M)ornitologen”

Alfabeta

Sjuttonåriga Moas mamma återvänder helt ur det blå efter att ha övergivit Moa när hon var liten, och ett fungerande liv kastas omkull. Först vägrar Moa att ses, men snart är hon på väg till sin mammas hus i skogen.

Johanna Thydell verkar tycka så fruktansvärt mycket om sina karaktärer, det är som om hon stryker dem över håret med ena handen och skriver med den andra. Det är en ömhet som sträcker sig till den trasiga mamman, årets mest komplexa och fint gestaltade figur.

David Wiberg

”Vi ses i mörkret”

Gilla böcker

David Wibergs förra bok om tonårstjejen Linnea handlade om en destruktiv vänskap, nu är det kärleken som står i centrum. Och den är himlastormande, klaustrofobisk, otäckt stark. David Wiberg beskriver den mörka, sugande lockelsen i att ge upp sig själv för en annan människa.

Maja Säfström

”Fantastiska fakta om djur”

Natur & Kultur

Krokodiler gråter när de äter, kor står upp medan de sover men drömmer bara när de ligger ner. Och elefantungar använder sin snabel som napp. Maja Säfströms korta faktatexter är poetiska, lärorika och roliga. En kärleksfull hyllning till djuren.

Emma Holm: Smärtsamt – men borde läsas av alla

Elin Bengtsson

”Ormbunkslandet”

Natur & Kultur

Margit tvingas starta om på nytt när brodern Mika lämnar henne och barndomen bakom sig. Ensam reser hon till Malmö utan att riktigt veta vad hon ska ta sig till. ”Ormbunkslandet” nominerades till Augustpriset och borde läsas av alla. Den handlar om den ensamma kampen att skapa mening i en värld där vi inte kan se någon. När allt det som är bekant och kärt luckras upp och tynar bort. Författarens modiga sätt att bryta ny mark gör denna bok särskilt läsvärd – det är lika smärtsamt som vackert.

Jon Klassen

”Vi hittade en hatt”

Övers. Marianne Lindfors. Hippo Bokförlag

Två sköldpaddor hittar en hatt. Mest rättvist blir att ingen får den, men att glömma den är svårare än väntat: någon kan inte sluta snegla på hatten. Den sista, fristående delen i Jon Klassens hatt-trilogi är lika rolig och genial som de tidigare två.

JiHyeon Lee

”Simbassängen”

Övers. Eunah Kim. Mirando Bok

Bra berättelser behöver inte alltid bestå av ord. I denna textlösa bilderbok följer läsaren med en pojke som simmar bort från alla skrikande, stökiga människor som flockas i simbassängen. Under vattnet hittar han en annan värld och en ny vänskap.

Pia Huss: Godis för alla nördiga faktaslukare

Sarah Sheppard

”Djuren i skogen – Vinterboken”

Rabén & Sjögren

Julgodis för vetgiriga serverar Sarah Sheppard. Knäck i form av fakta som att citronfjärilen tillverkar sitt eget antifrysmedel och därför klarar sig sovande på ett grässtrå i 30 graders kyla. Att björnen vräker i sig 180 000 blåbär per dygn och att räven har så god hörsel att den lokaliserar möss långt nere i marken. Med stor kunskap och mycket varm ironi, både i text och bild, berättar Sarah Sheppard om djurens vinter så att vem som helst nördar in som faktabokslukare. Men säger som igelkotten: ”Jag älskar vintern – när den är slut.”

Eva Lindström

”Musse”

Lilla Piratförlaget

Finurligt tankspridd och lågmäld, med oceaner av känslor under de sparsamma textraderna, är Eva Lindströms ”Musse”. Lite eljest om vänskapen mellan en rätt tråkig hund och ett längtande barn. En bildvärld att långsamt fundera sig fram genom. Gör det!

Frida Nilsson

”Hedvig!” & ”Hedvig och Max-Olov”

Natur & Kultur

”Watch out” lyder trycket på Hedvigs tisha när Stina Wirsén tecknat bokomslaget. Bra etikett för Hedvig som här släpps ut i full frihet. Hon låter sig icke kuvas, har talang för vänskap och sinne för fantasi. Läs, gråt och skratta åt två nyutgåvor. Girlpower!

Steven Ekholm: Tinar upp alla djupfrysta fans

John Tiffany & Jack Thorne

”Harry Potter och det fördömda barnet. Del ett och två”

Övers. Lena Fries-Gedin & Jessica Gedin. Rabén & Sjögren

Nitton år senare är det dags igen. En ny generation Potter och Granger-Weasley skickas till Hogwarts. Harrys tonårsson Albus lider av sin pappas kändisskap och söker sin egen något trilskande identitet tillsammans med ende vännen, Scorpius, Draco Malfoys son. Ja, ni fattar. Fast det gör ni nog ändå inte. Boken som är ett teatermanus går alldeles utmärkt att läsa som roman. Den innehåller så många vändningar, tidsresor och ett älskat persongalleri som får den mest djupfryste Potter-fan att tina upp.

Siri Pettersen

”Kraften”

Övers. Ylva Kempe. B Wahlströms

Siri Pettersen avslutar med ”Kraften” Skandinaviens kanske mest originella och välskrivna fantasytrilogi på år och dag. Berättelsen om flickan Hirka, andas allt från fornnordisk myt, vampyrer och Dan Brown, och med ett språk som är helt fantastiskt.

Urzula Poznanski

”Slutet”

Övers. Sofia Lindelöf. Opal

Knivskarp realism är Ursula Poznanskis adelsmärke. Och hennes spännande dystopiska efter-katastrofen-trilogi som avslutas med just ”Slutet” är verkligen inget undantag. Och förresten, ”efter” katastrofen. Nja. Sorry, en mycket värre står för dörren.

Ulla Rhedin: Garanterat kul med nipprig bilderbok

Julia Neuhaus Till Penzek

”Vad har hänt här?”

Övers. Dorothea Hygrell. Opal

Håll i hatten! Här kommer säsongens nipprigaste bilderbok på konceptet: ställ rubrikens fråga till de tolv vältecknade, komiska scenerna på varje uppslag, avläs respektive QR-kod på din smartfån och se i den välgjorda lilla animerade filmsnutten på 20–55 sekunder hur förhistorien såg ut. Spåna sedan tillsammans med barnen ett eller flera avslutande ”Vad hände sen?” till varje historia. Och ni har varit glada och interaktiva ihop i minst en halvtimme! Garanterat kul de första gångerna och ungarna fattar galoppen genast! Från 3 år.

André Neves

”Tom”

Övers. Helena Wermcrantz. Hjulet

Skör och modig historia från Brasilien om en autistisk pojke speglad genom en förundrad liten bror. I poetiska bilder och metaforer får vi en inblick i Toms parallella universum och en aning om brödernas första, ordlösa möte med naturen som hjälpare.

Wolf Erlbruch

”Leonard”

Övers. Ulla Forsén. Hjulet

Fin bilderboksklassiker från 1991 om en hundrädd liten pojke. Erlbruch arbetar i sin karakteristiska, komiskt robusta stil i krita och kollage på släta, rena bakgrunder. Urstyv persongestaltning, fina psykologiska nyanser, skratt och igenkänning. Mer Erlbruch!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.