Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 05:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/arets-bild-har-ar-de-vinnande-bidragen/

Kultur

Årets bild: Här är de vinnande bidragen

Dagens Nyheters fotografer fick 13 av 46 utmärkelser när den prestigefyllda tävlingen Årets bild avgjordes på lördagen. Årets bild togs av Roger Turesson som också utsågs till Årets pressfotograf. Se DN:s prisvinnande bilder här. 

DN Text

Årets bild

Livvakterna bildade en ring runt elbilen som körde Greta Thunberg efter att hon hållit sitt tal i Madrid. Tidigare fick hon av säkerhetsskäl avbryta klimatmarschen eftersom polisen bedömde att trycket var för hårt från människor som ville få en skymt av henne. 

Foto: Roger Turesson

Årets nyhetsbild Sverige 1:a pris

Stephanie Midhammar väcktes av explosionen i centrala Linköping. Bomben innehöll minst 15 kilo sprängmedel. Gängvåldet ökade kraftigt i Sverige under 2019. Sprängningar och skjutningar som var riktade mot andra kriminella drabbade även vanliga medborgare.

Stephanie Midhammar vaknade med glassplitter i sängen 

Foto: Roger Turesson

Årets nyhetsbild Sverige 2:a pris

På avstånd följer kvinnor när kistan med 18-åriga Ndella Jack sänks ner i graven. Kulorna som dödade Ndella var allt att döma avsedda för hennes man som kort senare blev utsatt för ett nytt angrepp i en gänguppgörelse. 

Här begravs 18-åriga Ndella Jack 

Bild 1 av 8 ”Vi lever från röntgenbild till röntgenbild”. Oscar Tarantino fick ont i ljumsken hösten år 2017. Det visade sig vara skelettcancer och läkarna opererade bort ena benet och bäckenet. Idag har han genomgått 29 operationer, 37 strålningar och 18 cytostatika kurer, 20 interferonbehandlingar och fyra blodförgiftningar. Vägen tillbaka till livet har påbörjats men ovissheten är hela tiden närvarande. Kommer cancern tillbaka?
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 8 Det tar några dagar efter röntgen innan bilderna analyserats och svaret kommer. Oscars mamma Anna ringer till sin make Mauro och gråter av oro inför beskedet. Får han leva, i två månader till? Till sist ringer de - ingen cancer - men Oscar vet vad det betyder. ”Just nu är jag cancerfri”.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 8 Familjen försöker skapa en vardag med lagom mängd träning, social samvaro och skola. Oscar åker till skolan så mycket han kan och orkar. Trots risk för virus tycker pappa Mauro och mamma Anna att han måste få umgås med sina vänner i klassen.
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 8 Sommarstugan är en plats att landa, andas ett slag. Bortom sjukhuskorridorer. Oscar och hunden Lea har dragit sig en stund men nu är det dags att dra iväg och träffa bäste vännen Ambjörn som bor i byn. Även om det är så okristligt tidigt som kvart över tio på morgonen.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 8 ”Fuck, fuck, fuck, fuck, fuck, fuck vad kallt det är!”
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 8 Det var efter en inspirationsdag på Hellasgården utanför Stockholm för rullstolsburna ungdomar hittade Oscar det han vill syssla med. Tennis. Mamma Anna är djupt tacksam mot organisatören Aron Andersson. ”Aron nådde Oscar, igenom bubblan. Muren.”
Foto: Paul Hansen
Bild 7 av 8 Det är Operafestival i Dala Floda och efter en konserten tar sig Oscar nerför den branta trappan från ladan för egen maskin. Assistenten Cim Wennström bär rullstolen. Vännen Ambjörn går bakom och snart är det dags för ännu ett tennispass på byns röda bana. Även om mamma Anna är huvudorganisatör får hon agera bollkalle en timma. Här kan familjen koppla av. Sommar som vinter. ”Här är allt stilla. Vi läker i soffan framför brasan.”
Foto: Paul Hansen
Bild 8 av 8 Ortopedingenjörerna Keith Kral och Erik Reimbladh har ett första möte med Oscar om att göra en protes. Oscar är ledsen men försöker inte visa det. ”Jag är inte rädd för att dö. Cancer är jobbigt för alla och jag har försökt dölja att jag är ledsen hela mitt liv. Jag vill inte lägga känslorna på mina föräldrar.”
Foto: Paul Hansen

Årets bildreportage Sverige 1:a pris

”Fuck, fuck, fuck, fuck, fuck, fuck vad kallt det är!”

Det är 17, 9 grader i vattnet och Oscar är ingen man av små ord när mamma och syster Mikaela har tvingat honom att bada. Mamma Anna och är överlycklig. Förra året var livet helt annorlunda. Oscar var utomhus i totalt trettio minuter. 

Oscars kamp mot skelettcancern – på väg tillbaka till livet.

En på miljonen: Oscars väg till livet 

Bild 1 av 8 Ragg eller drag. Truckföraren och Dalslands enda dragdrottning Jane kliver upp på scenen i sin glittriga klänning och ger järnet på kvarterskrogen Kungens i Åmål. På den folktomma gatan utanför kör raggarna sin vanliga lördagsrunda.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 8 Benjamin bor i en enplansvilla med katterna Lennart och Gaga. Sångerskan Carola är en av hans största idoler. ”Jag använder bara engångshyvlar. Det gäller att vara riktigt slätrakad för att sminket ska se fint ut”, säger Benjamin.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 8 Benjamin får hjälp med sminket av sin vän Love. ”Jag och Love har lärt oss allt vi kan om smink på Youtube, som ALLA andra.”, skrattar Benjamin. ”Jag bekostar allt själv och ägnar mig helt klart åt budgetdrag”
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 8 Chefen Ingmar Ström på bruket hämtar kaffe. En gång i tiden arbetade det tusen personer på pappersbruket, i dag är Benjamin en av runt trehundra anställda. Men han är definitivt den ende som ägnar sig åt drag.
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 8 Klockan är fem på morgonen och Benjamin startar sitt skift som truckförare på Billingsfors pappersbruk. ”Det händer att jag kommer hit med massor av smink och glitter kvar i ansiktet. Men mina jobbarkompisar är vana vid det här laget.”
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 8 Hemma i köket försöker Love dra upp dragkedjan i Benjamins långa glittriga klänning. ”Men jaha, kedjan går visst inte högre upp än så. Det är alltså dekolletage i ryggen”, utbrister Love förvånat. På köksbordet ligger magasinet Traktor.
Foto: Anette Nantell
Bild 7 av 8 Benjamin byter om till Jane bakom ett svart skynke som hängts upp i ett hörn vid spelautomaterna på kvarterskrogen Kungens restaurang och bar i Åmål. ”Jag är verkligen inte blyg av mig. Vill någon titta så får de väl göra det då”, säger Benjamin.
Foto: Anette Nantell
Bild 8 av 8 Jane går upp på scen först klockan tio och det finns gott om tid att oroa sig för om det ska komma folk. En dam med glitter på ögonlocken har inte sett Jane uppträda tidigare; “Jag tycker han är så modig. Det är coolt med folk som gör sin grej.”
Foto: Anette Nantell

Årets bildreportage Sverige 2:a pris

Benjamin Bryntesson är Dalslands enda dragqueen. Om dagarna arbetar Benjamin som truckförare på pappersbruket i Billingsfors och om kvällarna uppträder han som skönsjungande flärdfulla Jane i skyhöga klackar och en åtsittande glitterklänning. 

Truckföraren Benjamin blir glittriga Jane i Åmål 

DN har av integritetsskäl valt att pixla i bilden.
DN har av integritetsskäl valt att pixla i bilden. Foto: Lotta Härdelin

Årets nyhetsbild utland 2:a pris

Den utmärglade pojken är en av femton svenska ettåringar som är fast i norra Syrien. Totalt lever 64 svenska barn instängda i läger under svåra förhållanden. Flera barn har dött. 

Barnens svenska föräldrar reste till Syrien för att ansluta sig till terrorsekten IS. Nu är de flesta pappor döda. 25 mammor finns kvar, och lever i kurdkontrollerade läger tillsammans med barnen. 

Svenska barnen utmärglade i lägret med IS-fångar

Foto: Anette Nantell

Årets vardagsliv utland 2:a pris

Mitt i turisternas Paris finns låsta dörrar med hemliga koder. En dold, nattlig värld där transpersoner lever ut sin innersta önskan. 

Christophe känner sig hel och lycklig när han förvandlar sig till kvinna och får vara Christelle. Men det finns platser hon noga undviker.

– Där kan det vara direkt farligt för mig, berättar Christelle.

Christelle: Det här handlar om något djupare än att klä sig i kvinnokläder

Bild 1 av 8
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 8 Greta Thunberg talar vid en klimatstrejk i centrala Denver, Hon har under 2019 inspirerat till strejker i över 170 länder som engagerat miljoner människor.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 8 En halv miljon tågade för klimatet och lyssnade på Greta Thunberg i Madrid. Många berördes starkt av hennes tal inför klimatmötet i huvudstaden. ”Hoppet finns inte innanför väggarna på klimattoppmötet. Hoppet finns här hos er i kväll”, sa Greta till folkmassan.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 8 Besättningen som fört Greta Thunberg över Atlanten inväntade gryningsljuset innan de hissade segel inför den sista etappen. Två gånger seglade Greta över Atlanten för att medverka på klimatmöten i New York och Madrid.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 8 Greta Thunberg i indianreservatet Standing Rock där hon förärades namnet “The woman who came from the heavens.” Efter mötet blev hon porträtterad av Shane Balkowitsch med samma teknik som indianhövdingarna fotograferades på 1800-talet.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 8 Greta Thunberg sitter i klimatmötets “green room” och gör några sista ändringar i det tal som hon snart ska hålla vid COP 25. Vid andra sidan bordet förbereder sig Costa Ricas miljöminister Carlos Manuel Rodriguez och ordföranden Gonzalo Munoz.
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 8 Pådraget var enormt när Greta Thunberg anlände med tåget i Madrid. Efter tre veckor till havs hade klimataktivisten, via Lissabon tagit sig till FN:s stora klimattoppmöte COP25 i den spanska huvudstaden.
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 8 Efter två resor med segelbåt över Atlanten, klimatmöten i New York och Madrid, samt ett antal skolstrejker är Greta Thunberg på väg hem för att fira jul i Sverige.
Foto: Roger Turesson

Årets bildreportage utland 2:a pris

Greta Thunberg gjorde en resa från skolstrejkande tonåring till en ikon för miljörörelsen. Efter att hon ensam startade sin protest framför riksdagen i Stockholm har hon på kort tid blivit en av världens mest inflytelserika opinionsbildare.

Greta Thunberg: Valet av Trump en vändpunkt för klimatrörelsen 

Bild 1 av 8
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 8
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 8
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 8
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 8
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 8
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 8
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 8
Foto: Roger Turesson

Årets bildreportage utland 3:e pris

I Nordkorea existerar officiellt ingen överklass. Ämnet är tabubelagt. Men huvudstaden Pyongyang föder en klass av framgångsrika kapitalistiska invånare – en klass som nationens grundare Kim Il-Sung byggde sin ideologi på att ta avstånd ifrån. 

Så lever den hemliga överklassen i Nordkorea 

Foto: Roger Turesson

Årets porträtt 2:a pris

Ri Wi-Ryong som är 5 år är en av de mest lovande pianisterna på musikskolan i Chongjin i Nordkorea. På frågan vad han hoppas på att bli i framtiden svarar han – en bra pojke. 

Foto: Roger Turesson

Årets porträtt 3:e pris

Greta Thunberg är på väg hem genom Europa efter att ha deltagit i marscher för klimatet, hållit tal samt gett presskonferenser och intervjuer för media.

Foto: Jonas Lindkvist

Årets kultur/nöje 1:a pris

Svenska Akademiens ledamöter står längst bak i börssalen i Stockholm när 2018 och 2019 års Nobelpristagare i litteratur tillkännages. Pristagaren Peter Handke är kontroversiell och skapar ännu en skandal runt Akademien. 

Svenska Akademien om kritiken mot Nobelpristagaren: ”Finns olika bilder av Peter Handke” 

Bild 1 av 8
Bild 2 av 8
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 8
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 8 DN har av integritetsskäl valt att pixla i bilden.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 8
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 8
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 8
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 8
Foto: Jonas Lindkvist