Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Årets Nobelpristagare 100 procent män

Tomas Sjöström, Göran K. Hansson, ständig sekreterare, och Per Strömberg tillkännagav Nobelpriset i ekonomi, som i år går till Oliver Hart och Bengt Holmström.
Tomas Sjöström, Göran K. Hansson, ständig sekreterare, och Per Strömberg tillkännagav Nobelpriset i ekonomi, som i år går till Oliver Hart och Bengt Holmström. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Bob Dylan blev under torsdagen den sista Nobelpristagaren att offentliggöras. Och när alla pristagare nu har valts står det klart att inte en enda kvinna finns med bland de elva personer som får pris.

Bob Dylan var den sista mannen att ropas upp som Nobelpristagare när det på torsdagen tillkännagavs att han tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Inte en enda kvinna får Nobelpris i år. Det är första gången på fyra år som alla Nobelpris förärats män.

Förra året var jämvikten en aning bättre. Då var två av elva pristagare kvinnor – och en av pristagarna en organisation. Svetlana Aleksijevitj tilldelades då Nobelpriset i litteratur, och kinesiska Tu Youyou medicinpriset för ”sina upptäckter rörande en ny terapi mot malaria".

Även historiskt ser det mörkt ut för jämställdheten bland Nobelpristagarna. Bara 48 av 911 personer som tilldelats priset har varit kvinnor, det innebär bara sex procent av alla pristagare. 77 gånger tidigare av de 112 gånger sedan 1901 som Nobelprisen delats ut har det inte funnits några kvinnor bland pristagarna.

Av de 109 personer som fått Nobelpris i litteratur har 14 varit kvinnor sedan priset började delas ut 1901. Men för fysikpriset ser det ännu mörkare ut, där har bara 2 av 110 pristagare varit kvinnor. Bland ekonomipristagarna finns bara en kvinna bland de 78 personer som fått priset sedan det började delas ut 1969. Det var amerikanska Elinor Ostrom som tilldelades priset 2009.

På sociala medier har det faktum att ingen av årets pristagare var kvinna uppmärksammats.

”Inga kvinnor fick Nobelpris i någon kategori i år. Inte en enda. Jag tycker det säger mycket om vårt samhälle”, skriver en av twittrarna som uppmärksammat obalansen.

BBC News uppmärksammar i år också att Nobelpristagarna blir allt äldre. De senaste åren har medelåldern varit 66 år. Och åldern på pristagarna har stadigt stigit inom alla kategorier – utom fredspriset där pristagarnas medelålder har sjunkit. Den yngsta Nobelpristagaren genom tiderna, Malala Yousafzai, fick fredspriset 2014 för sitt arbete mot förtryck av barn och unga. Då var hon bara 17 år.

Gustav Källstrand, kurator på Nobelmuseum tror att det beror på att fredspriskommittén jobbar för att vara mer uppdaterade.

– De väntar inte för att se om fredsinitiativ helt kommer att lyckas, eller om till exempel demokratin kommer att vara hållbar i Indonesien, säger han till BBC.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.