Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/arkebiskop-antje-jackelen-haller-i-sara-danius-begravning/

Kultur

Ärkebiskop Antje Jackelén håller i Sara Danius begravning

Bild 1 av 2 Ärkebiskop Antje Jackélen.
Foto: Magnus Aronson /IKON
Bild 2 av 2 Sara Danius.
Foto: Maja Eriksson

Ärkebiskop Antje Jackelén kommer att hålla i begravningsgudstjänsten för Sara Danius. 

– Hon var en människa som berörde många genom att använda sin begåvning, säger Antje Jackelén.

Fredagen den 8 november hålls begravningen för Sara Danius i Storkyrkan i Stockholm. Författaren, litteraturforskaren och den tidigare ständiga sekreteraren i Svenska Akademien avled natten mot den 12 oktober efter en längre tids cancersjukdom. Hon blev 57 år.

Begravningsgudstjänsten kommer att ledas av ärkebiskop Antje Jackelén. Som ärkebiskop har hon sällan möjlighet att leda begravningar men Sara Danius hade själv, innan sin död, framfört önskemål om att Jackelén skulle hålla i gudstjänsten.

– Jag träffade Sara Danius personligen för några år sedan, då jag gjorde ett poddsamtal med henne. I samband med det hade vi, förutom inspelningen, ett väldigt fint och djupt samtal. Det kändes att vi hamnade i djupa frågor, berättar Antje Jackelén.

Ärkebiskopen berättar att hon har träffat de anhöriga och tillsammans har man förberett begravningsgudstjänsten.

– Hon har berört och inspirerat mångas liv. Genom hennes rakryggade sätt, hennes klokhet och begåvning. Hon var en människa som berörde många genom att använda sin begåvning, inte för att bygga ett monument åt sig själv, utan för att tjäna något större än vad vi är som enskilda människor, säger Antje Jackelén.

– Jag tror att den äktheten har berört människor. Hennes mod. Hon var en pionjär i detta att vara den första kvinnan som ständig sekreterare och dessutom under en period som innebar en stor kris för Svenska Akademien. Det förtjänar verkligen respekt. 

Läs Åsa Beckmans minnestext: Sverige har mist en modig kvinna