Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Arkivskatt sticker hål på rysk myt

Moskva. Valerij Faminskij var en rysk fotograf som dog obemärkt i Moskva för sex år sedan. Han efterlämnade ett arkiv som visade sig innehålla en skatt. Det upptäcktes av en slump av den ukrainske fotografen Arthur Bondar.

Soldaterna är lindade med bandage kring huvudet. De vandrar vägen fram i slitna kläder och ser trötta och avtrubbade ut – unga sårade män i ett främmande land, smutsiga, utmattade. Det är i maj 1945, Sovjetunionen har intagit Berlin och ryska soldater rör sig överallt i den sönderbombade staden.

I Sovjetunionen skildras intagningen av Berlin som en triumf. Händelsen ska få en ikonstatus som det är förbjudet att ifrågasätta. Men bakom de sovjetiska linjerna finns en ung fotograf, Valerij Faminskij, som inte bara fotograferar propagandamaterial. Han tar också bilder av den verklighet han ser omkring sig, ett material som han därefter noggrant arkiverar och håller hemligt till sin död.

Faminskijs krig är ingen hjältesaga, soldaterna inga ikoner. De har bristfällig utrustning och tvingas ta hand om sina sårade under primitiva förhållanden. På Sovjettiden var det otänkbart att landets segerrika armé skulle få skildras på det sättet.

– De var tvungna att evakuera sårade med hjälp av hundar! Den saken hade jag ingen aning om förrän jag såg de här bilderna. Det enda vi har fått lära oss i skolan var hur Röda armén hade den senaste tekniken och de bästa flygplanen och stridsvagnarna, säger Artur Bondar.

Den 33-årige ukrainaren är född i industristaden Kryvyj Rih och jobbar som frilansfotograf i Moskva. Han stötte på arkivet av en slump då en avlägsen släkting till Faminskij hade lagt ut det till försäljning på nätet.

– Så fort jag fick titta på bilderna insåg jag hur värdefulla de var. Jag hade sett ett otal bilder från andra världskriget, men aldrig av den här typen. Faminskij hade vägrat lämna in bilderna till de statliga bildbyråerna, vilket han enligt sovjetisk lag var skyldig till. Han behöll dem för sig själv, säger Bondar.

När det gäller andra världskriget har vi blivit matade med så mycket propaganda och så lite information om hur det egentligen var.

Han har nu scannat alla 600 negativen och publicerat ett antal av dem i bland annat New York Times, samt i flera ryska tidningar. Många anhöriga till soldater har kontaktat och tackat honom för att de har fått veta sanningen om under vilka förhållanden deras släktingar dog.

– När det gäller andra världskriget har vi blivit matade med så mycket propaganda och så lite information om hur det egentligen var. I dag pågår ett krig i östra Ukraina och det har fört med sig ett nytt propagandakrig. Historien upprepar sig. Men det har alltid funnits fotografer som följer sitt samvete, säger Arthur Bondar.

Andra världskriget har varit närvarande i hans liv sedan barndomen, eftersom tyskarna rekryterade hans farmor i Ukraina till tvångsarbete. Hon fördes till Tyskland för att arbeta på en torvfabrik. Mormodern tvingades i sin tur att jobba som guvernant hos en österrikisk familj.

– I början av 1990-talet betalade Tyskland ut ersättning till alla som hade tvingats till tvångsarbete. Det var i D-mark. Jag kommer ihåg att det väckte en förundran hos mig. Tyskarna erkände att de hade gjort fel, de bad om ursäkt. Vi har aldrig talat om vad vi gjorde fel eftersom vi segrade.

Det viktiga med fotografierna, enligt Bondar, handlar om information. Om att också i en situation där propagandan har gått fram som en flodvåg bevaras spår av sanning.

– Det gör mig hoppfull. Faminskij konstaterade själv att han aldrig blev känd och aldrig tjänade några pengar. Men han arbetade hederligt.

Läs mer: Nazistiska krigsbrott offentliggörs för alla

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.