Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 18:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/arne-weise-ar-dod/

Kultur

Tv-profilen Arne Weise är död

00:46. Tv-profilen Arne Weise har gått ur tiden, 89 år gammal.

Den folkkära tv-programledaren Arne Weise är död, det skriver hans son Andreas Weise på Instagram. Arne Weise blev 89 år gammal.

– Han hade en unik förmåga att knyta an till svenska folket och publiken, säger Jan Helin, programdirektör på SVT.

”Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng”, skriver Andreas Weise på Instagram.

Arne Weise föddes 1930 i Malmö och kom att bli en folkkär tv-profil. Under tre decennier var han programledare för SVT:s sändningar på julafton. Där sågs han, sittande i en fåtölj, traditionsenligt tända ett ljus ofta bredvid av en julgran eller en julblomma. ”Nu brinner juleljuset för er alla”, sa han under sändningen år 1997.

– Genom sitt uppdrag som julvärd kom han in i folksjälen på något sätt. Det finns få personer och journalister man kan säga det om, men Arne Weise var verkligen en legend och en genuint folkkär person, säger Jan Helin, programdirektör på SVT.

Arne Weise i sitt hem i Stockholm 2015. Foto: Nora Lorek/TT

Mellan åren 1996 och 2012 programledde Arne Weise ”Minnenas television” där bland annat klassiska nöjesprogram och dokumentärer repriserandes. 2013 tilldelades Arne Weise hederspris på tv-galan Kristallen.

– Han betytt väldigt mycket för Sveriges television, han var en ikonisk person och journalist, säger Jan Helin.

I drygt 15 år var Arne Weise också programledare för naturprogrammet ”Ett med naturen” som senare kom att slås samman med ”Mitt i naturen”.

2002 tände Arne Weise för sista gången ljuset på julafton i Sveriges television, men kom att så sent som 2017 att tända julljuset i TV3:s sändning på julafton. 

Utöver sin karriär som tv-profil har Arne Weise arbetat för Sveriges radio och har också medverkat i tv-serien Skulden, där han spelade sig själv.

Under slutet av sitt liv kämpade Arne Weise med hälsoproblem.

Läs mer:

Niklas Wahllöf: Ingen kunde göra oss tryggare än Arne Weise 

Ingvar Oldsberg: Weise gav mig råd om att vara julvärd