Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Arrangören om festivalstoppet: ”En koordinerad attack mot musikkulturen”

Efter att Into the factory stoppats får polisen stark kritik för sina insatser mot elektroniska musikfestivaler.

– Om det görs en stor mängd gripanden tyder det på att det var bra att polisen var på plats, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

På tisdagen kom beskedet att den elektroniska musikfestivalen Into the factory utanför Nynäshamn ställs in. Polisen har sagt nej till arrangörernas ansökan om tillstånd för en offentlig tillställning.

Ulrika Kairento, gruppchef på rättsenheten vid Stockholmspolisen, säger att riskerna på festivalområdet bedöms som alltför stora. Evenemanget och platsens utformning skulle medföra risk för personskador och dödsfall.

– Det är en övergiven fabrikslokal som inte är tänkt för den här typen av arrangemang. Det finns farliga ytor, gropar, byggnader som är lättillgängliga att klättra på och en närhet till vatten, säger Ulrika Kairento till DN.

– Dessutom, när vi tittar på tidigare, liknande arrangemang, vet vi av erfarenhet att det brukar förekomma en utbredd konsumtion av både alkohol- och narkotika, något som ökar riskerna.

Läs mer: Festivalen Into the factory ställs in – polisen nekar tillstånd

Beskedet har mötts av starka reaktioner. Mattias Hedlund på arrangörsbolaget Music goes further beskriver beskedet som ”hemskt” och anser att polisen baserar beslutet på felaktiga resonemang och antaganden.

– De säger att folk ska ”flyga från husväggar”, att staketen är lättforcerade och att det skulle krävas en orimlig polisinsats. Men vi har tagit till samtliga säkerhetsåtgärder som krävs, säger Mattias Hedlund.

Arrangörerna menar att polisen använder förra årets narkotikatillslag på systerfestivalen Into the valley (i Dalhalla) som argument för att avstyra årets tillstånd. Under festivalen anmäldes 102 narkotikabrott, enligt polisens rapport. Däremot noll våldsbrott.

Polisen fick efter festivalen kritik från besökare som ansåg att de genomfört kontroller baserat på etnicitet. Lokalpolisen tillbakavisade anklagelserna men uppgav då för DN att man förstärkt insatsen, delvis på grund av att man föregående år fått en ”… bild av att det var många med drogliberala tankar på plats”.

– Vi har självklart nolltolerans mot droger. Men konsumtionen av droger är inte ett verksamhetsproblem utan ett samhällsproblem. Det förekommer överallt men nu använder polis och andra myndigheter vår kultur i det lokala kriget, säger Mattias Hedlund.

Han får stöd av Calle Wersäll, arrangören för den elektronisk musikfestivalen Cult cosmic, som anordnades utanför Norrtälje i mitten av juli. Mellan 300 och 400 personer kom till festivalen, som arrangören betecknar som ett slutet evenemang för medlemmar. Calle Wersäll vittnar om en hårdhänt polisinsats:

– Det var ett oerhört brutalt tillslag. Polisen gjorde en markering istället för att försöka skapa ordning och reda. De stoppade nästan samtliga besökare, klädde av dem och visiterade dem nakna i skogen och tog in dem i skåpbilar.

Björn Cewenhielm, lokalpolisområdeschef i Norrtälje, uppger att 58 personer rapporterades för antingen bruk, innehav eller överlåtelse av narkotika under festivalens tre dagar. Dessutom rapporterades brott mot ordningslagen då tillställningen anordnades utan tillstånd.

– Vi hade patruller på plats och vår uppfattning var att det här rörde sig om en offentlig tillställning, säger Björn Cewenhielm och fortsätter:

– Vi upptäckte samtidigt att många besökare visade tecken på att de använt droger. Det var inte bara cannabis utan hela spektrat av droger. Vi gjorde de ingripanden som behövdes, något som bland annat innefattar urinprov och beslag.

Cewenhielm säger att han inte fått några rapporter om att poliserna som var på plats använt alltför hårdhänta metoder.

– Det är inte sällan som vi får kritik vid kontroller för att detta kan uppfattas som integritetskränkande. Om det finns synpunkter på agerandet så får vi ta upp och granska det i så fall.

Det väcks kritik mot att polisen borde prioritera sina resurser annorlunda än att kontrollera besökarna på små musikfestivaler. Vad tycker du om det?

– Innehav, bruk och överlåtelse av narkotika är förbjudet enligt lag. Polisen måste ingripa mot detta även om det sker på en plats långt ut i skogen. Vi hade en resurs som avsattes och vid sidan av detta pågick vår normala verksamhet på andra håll i bevakningsområdet, säger Björn Cewenhielm.

Jag märker att det blir ett stort fokus på narkotikadelen, men om man läser hela vårt yttrande är det tydligt vi fokuserar mer på platsens utformning

Calle Wersäll på Cult Cosmic:

– På förhand har vi haft jättebra dialog med lokala polisen. Vi ser tillslaget som en koordinerad attack mot flera festivaler i den här delen av musikkulturen. Visst förekommer det droger men det är väldigt svårt för en arrangör att motverka. Om polisen skulle kontrollera alla en kväll på Stureplan skulle de ta många fler som var påverkade, säger han.

Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen, säger att en samlad bedömning av behovet av polisnärvaro görs inför varje typ av offentlig sammankomst.

– Det handlar inte om vad det är för musik utan om en samlad bedömning, bland annat utifrån erfarenheter från tidigare tillfällen. Folk har alltid olika uppfattningar om hur vi jobbar för att motverka brott. Om det görs en stor mängd gripanden tyder det på att det var bra att polisen var på plats, säger Lars Byström.

Ulrika Kairento vid polisens rättsenhet påtalar också att beslutet att stoppa Into the factory i första hand beror på områdets utformning.

– Jag märker att det blir ett stort fokus på narkotikadelen men om man läser hela vårt yttrande är det tydligt vi fokuserar mer på platsens utformning, säger Ulrika Kairento.

DN rapporterade på tisdagen att arrangörerna för Into the factory ansökte om tillstånd för offentlig tillställning den 21 mars i år. I mitten av maj kommunicerade polisen att tillståndet förmodligen skulle nekas. Ett slutgiltigt beslut fattades den 22 juni.

Arrangörerna har sedermera (den 11 juli) överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Ärendet är fortfarande under handläggning, uppger förvaltningsrätten för DN, men trots det har festivalen ställts in.

– Det går inte att fortsätta på grund av ekonomin. Vi skulle aldrig klara betalningarna om vi börjar köra i gång hela maskineriet och anställer hundratals personer för att sedan mötas av ett definitivt nej av rätten, säger Mattias Hedlund.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.