Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Årsdagar firas med ny podd

Foto: AP

I år är det 40 år sedan den första människan lyckades fridyka till 100 meters djup och för att uppmärksamma det ska professor Erika Schagatay delta i en ny podd: Jubileumspodden.

2016 är det också 50 år sedan vargen blev fridlyst, 50 år sedan Beach Boys album ”Pet Sounds” släpptes och 50 år sedan metadonbehandlingar började användas i Sverige. Det är också 100 år sedan ABF Stockholm bildades och 100 år sedan den kända deckarkaraktären Hercule Poirot föddes. Detta och mycket mer kommer diskuteras under sommaren i den nya poddserien Jubileumspodden.

Erika Schagatay är professor och expert på hur människan fungerar i extrema miljöer och i avsnittet hon gästar är det fridykning som står i fokus. Det är nämligen i år 40 år sedan Jacques Mayol för första gången lyckades fridyka till 100 meters djup.

– Vi kommer att diskutera forskning som gäller fridykning på olika sätt och hur människokroppen fungerar när man befinner sig så djupt. Vi kommer också prata om hur man tränar kroppen för ett fridyk och vilka som fridyker.

Vad betyder det här 40-årsjubileet för fridykningen?

– Redan när man passerade 50 meter var det en stor, och kanske till och med större, milstolpe. Vetenskapen var då helt säker på att man skulle dö om man ens försökte, men det visade sig att fridykarna visste mer än forskarna. När 100 meter sedan närmade sig var det helt otänkbart och många skulle offra höger arm på att det inte skulle vara möjligt att genomföra med livet i behåll.

Vad har hänt sedan dess?

– En människa, Herbert Nitsch, har lyckats dyka ner på 214 meters djup, på samma sätt som Mayol med assisterad dykning. Och 100 meter har nu passerats av en kvinna med fena och en manlig dykare utan fenor, säger hon.

Jubileumspodden har skapats för att uppmärksamma att vetenskapsmagasinet Forskning & framsteg fyller 50 år och första avsnittet släpps den 23 juni.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.