Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 10:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/artistduo-misstankt-for-grov-misshandel-stalls-infor-ratta-i-host/

Kultur

Artister misstänkta för grov misshandel – ställs inför rätta i höst

Båda medlemmarna i en framgångsrik svensk artistduo står åtalade för grov misshandel och olaga hot. De misstänks ha misshandlat en man med slag och sparkar, samt hotat honom med vapen. Artisterna, som nekar till brott, ska enligt plan ställas inför rätta i oktober.

Huvudförhandlingen i målet skulle ha inletts redan i slutet av augusti, men då den målsägande mannen inte dök upp ställdes rättegången in. 

Tingsrätten menar att det finns anledning att anta att den målsägande inte kommer frivilligt till nästa huvudförhandling, planerad till mitten av oktober. Tingsrätten har därför beslutat att mannen ska hämtas. 

Den misstänkta händelsen inträffade i slutet av oktober, 2018. Artistduon, samt ytterligare en tilltalad, misstänks då ha misshandlat mannen med slag och sparkar mot kropp och huvud. 

Först ska misshandeln skett i bil, innan mannen fördes ut i skogen där angreppet fortsatte. 

Enligt åklagaren ska brottet bedömas som grovt ”eftersom gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet då misshandeln utförts av flera gärningsmän mot en ensam målsägande”.

Artistduon och den tredje personen står även åtalade för olaga hot. Det ska enligt åtalet ha skett genom att de visade upp och pekade vapen mot mannen, samt att de vid flera tillfällen ska ha uttalat att de skulle skjuta eller döda honom.

Den målsägande mannen berättar i förhör att angreppet ska ha skett efter att han i en dryg veckas tid pressats av ”ett antal män” som ville att han skulle sälja narkotika åt dem. Annars skulle han tvingas betala 100.000 kronor till dem.

Förutom den målsägandes vittnesmål har flera andra vittnen hörts i utredningen. Dessutom finns teknisk bevisning, bland annat i form av uppgifter om hur de tilltalades mobiltelefoner varit positionerade.

Artisterna är tystlåtna i förhör med polisen och svarar inte på majoriteten av frågorna kring händelsen. De, och även den tredje åtalade personen, nekar i förhör till brott: 

”Jag vet att jag inte har gjort något. Sist jag pratade så bara vred och vände ni på allt jag sa”, säger den ene artisten, som satt häktad två veckor förra året, i förhör.

Den andra personen i duon får i förhör frågan om det finns någon anledning till att han skulle vara felaktigt utpekad. 

”Jag ser det hela som ett missförstånd, det är säkert någon som liknar mej”, säger personen i förhöret.

– Han har inte varit på platsen. Då är det svårt att kommentera det här. Förutom att han förnekar brott. Han tycker naturligtvis att det är väldigt jobbigt att bli anklagad på det här sättet, säger artistens advokat till DN.

DN har varit i kontakt med advokaten som företräder den andra medlemmen i duon. Advokaten vill inte kommentera ärendet.