Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 01:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/artisten-dr-john-dod-i-hjartattack/

Kultur

Artisten Dr John död i hjärtattack

Mac Rebennack, mer känd som Dr John, blev 77 år. Foto: Dave Martin/AP

Pianisten, låtskrivaren och producenten Mac Rebennack, mer känd som ”Dr John”, har avlidit vid 78 års ålder. Han satte New Orleans på kartan med sin blandning av blues, rock och boogie-woogie, med voodooinslag. 

Mac Rebennack var sexfaldig Grammy-vinnare och med i Rock'n Roll Hall of Fame, för sin blandning av blues, rock och boogie-woogie. 

”Han skapade sin egen unika blandning av musik som bar hans hemstad, New Orleans, vid sitt hjärta” skriver Rolling Stone. 

Det var på Dr Johns Twitterkonto som meddelandet om att musiklegenden gått ur tiden – den sjätte juni, i sviterna av en hjärtattack – publicerades. 

”Familjen tackar alla som delade hans unika musikaliska resa och vädjar om att få bli lämnad i fred”, står det i inlägget. 

https://twitter.com/akadrjohn/status/1136757193292820486

Dr John är mest känd för de låtar han slog igenom med på 70-talet, som ”Right place, wrong time”, skriver Rolling Stone. 

Han spelade också på skivor med Cher, Aretha Franklin, Canned Heat, Frank Zappa och många andra artister. 

Under sin musikkarriär vann han sex Grammys, en för låten ”Makin’ whoopee” 1989.

Karaktären ”Dr John Creaux The Night Tripper” uppstod under 1968 när Mac Rebennack släppte skivan Gris-Gris. På spelningarna hade han voodooinslag och spektakulär klädsel och fick snabbt en stor skara följare.

Många av Dr Johns fans hedrar honom på sociala medier, Twitterinlägget om hans bortgång har kommenterats tusentals gånger.