Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Artister protesterar mot politikers låtstölder

I Sverige väcker politiker väljarsympatier genom val av favoritartist, i USA används låtar som signaturmelodier för kampanjer eller valmöten. Men kärleken är inte alltid besvarad.

Framför allt inte för republikanska partiledarkandidater. Senast i raden av protesterande låtskrivare är bandet Survivor och rapparen K’naan, som i veckan fick Mitt Romney och Newt Gingrich att sluta använda ”Eye of the tiger” respektive ”Wavin’ flag” på sina möten, rapporterar New York Times.

De sällar sig därmed till en lång rad artister som sedan 2008 – när Jackson Browne framgångsrikt stämde senator John McCain för att han använt “Running on Empty” som kampanjlåt – har sagt: ”Min låt är inte ditt budskap”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.