Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/artisterna-tar-poesin-pa-allvar-i-svt/

Kultur

Artister gör tv-program som tar poesin till människors vardag

Fredrik Lindström högläser ur Lill Lindfors exemplar av diktsamlingen ”Född här” (1964) av Petter Bergman. Också Mattias Alkberg medverkar i programmet, med en tolkning av Stagnelius ”Till förruttnelsen”
Fredrik Lindström högläser ur Lill Lindfors exemplar av diktsamlingen ”Född här” (1964) av Petter Bergman. Också Mattias Alkberg medverkar i programmet, med en tolkning av Stagnelius ”Till förruttnelsen” Foto: Anette Nantell

Med SVT-serien ”Helt lyriskt” vill Fredrik Lindström återföra poesin till människors vardag. Tolv artister gör nyskrivna låtar av var sin klassisk svensk dikt. 

Sverker Lenas
Rätta artikel

I ett hotellrum i Stockholm sitter Fredrik Lindström och högläser ur en gammal häftad diktsamling med Lill Lindfors och Mattias Alkberg på var sin sida. Att den delvis konstruerade fotoscenen känns otidsenlig beror inte bara på hotellrummets tunga ädelträbord, stoppade möbler och ornamenterade kaffeservis från tidigt 1900-tal. Vem sitter nu för tiden i en soffa och läser dikt? 

Eller som programledaren Fredrik Lindström konstaterar i inledningen till första avsnittet av den nya programserien ”Helt lyriskt”, apropå att låtarna får premiär i programserien:

– Då tänker ni så här: ”det här är för bra för att vara sant, det måste finnas en hake?” Ja, det gör det: Det här programmet handlar också om poesi. 

I en tid då vi ägnar mer än fyra timmar per dag åt tv, och ytterligare tid åt andra skärmar, är poesi en kulturyttring som upptar en mikroskopisk andel av svenskarnas medietid.

– Det läses inte särskilt mycket poesi jämfört med förr, eller jämfört med andra länder. När den moderna poesin med orimmad vers bröt igenom i Sverige under första hälften av 1900-talet bröts lite av kontakten mellan poesin och vardagen, som att man skrev födelsedagsverser eller grötrim på paket. I dag anses poesi lite svårt, lite smalt och lite finrum, säger Fredrik Lindström.

– Ja, elitistiskt! Otåligheten är vår tids gissel, tillägger Lill Lindfors.

– Men min tes är att väldigt många människor har en närmare relation till poesi än vad de själva vet om, eftersom alla sångtexter de lyssnar på är poesi, i tonsatt form. Att presentera kända dikter i form av låtar är ett sätt att göra dem mer tillgängliga, fortsätter Fredrik Lindström, som själv har gett ut par diktsamlingar.

Mattias Alkberg har gjort en popdänga av Erik Johan Stagnelius mörka dikt ”Till förruttnelsen”, medan Lill Lindfors har tonsatt Petter Bergmans ”En visa”. Några andra konstellationer av artister och poeter är Little Jinder och Bodil Malmsten, Ola Salo och Hjalmar Gullberg samt Annika Norlin och Karin Boye.  

Vid sidan av artisteriet och låtskrivandet har Mattias Alkberg gett ut åtta diktsamlingar.

– När jag var i 18-20 årsåldern på 1980-talet kunde det fortfarande vara lite häftigt att hålla på med poesi. Jag minns att några skådespelare från Norrbottens teater kom och läste rimmade dikter på vår skola i Luleå. De pratade i ett enda flöde, utan att betona rimmen, och det gjorde mig helt knäckt, säger Mattias Alkberg.

Också Fredrik Lindström upplevde att poesin hade en annan ställning under ungdomsåren, då han kunde gå hem från en fest med vänner för att ha pyjamasparty på vardagsrumsgolvet och högläsa egna alster inspirerade av Ulf Lundell.

Lill Lindfors säger sig ha levt med olika diktare i hela sitt liv. Hennes singel ”Du är den ende” skrevs av poeten Bo Setterlind. Hon har också samarbetat med Jacques Werup och sjungit dikter av Edith Södergran, Anna Maria Lenngren och Eeva Kilpi.

– Det litterära intresset kommer lite hemifrån, men en underbar lärare i gymnasiet öppnade upp mina ögon för hur mycket poesi som finns, säger Lill Lindfors.

Vad finns i poesin som nutidsmänniskan kan ha glädje av?

– Att komma lite bättre överens med döden, säger Mattias Alkberg, först att bryta den korta tystnad som uppstår efter frågan.

– Det finns ett citat som lyder: ”Poesi, det är som en tunn rök som kan leda till elden”, säger Lill Lindfors, medan språkvetaren Fredrik Lindström svarar:

– Vi förstår saker och ting bättre när vi kan sätta ord på dem. När det handlar om stora, svårgripbara frågor som existens och kärlek, sådant som kan få livet att kännas meningsfullt eller meningslöst, kan en beskrivning av en känsla göra att vi förstår någonting som vi tidigare bara har känt.