Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Arundhati Roy och Zadie Smith kan få Bookerpriset

Foto: MANISH SWARUP

Nomineringarna till 2017 års Bookerpris har tillkännagivits. 13 författare, däribland Mohsin Hamid, Paul Auster och Arundhati Roy, har chans att vinna den engelskspråkiga världens främsta litterära pris.

20 år efter att Arundhati Roy tilldelades Bookerpriset för sin hyllade debutroman ”De små tingens gud” har hon chans att vinna det på nytt. Hennes redan på förhand mycket omtalade roman ”Den yttersta lyckans ministerium”, som kommer på svenska i september, är en av tretton titlar på ”långa listan” över nominerade till årets Booker-pris.

Det är en lista av flera tunga och etablerade författare som presenterades av juryn natten till torsdagen. Bland de nominerade till det skönlitterära priset märks bland annat Paul Auster för romanen ”4 3 2 1”, om en man med fyra parallella liv, Moshin Hamid för ”Exit west” och Zadie Smiths ”Swing Time”, en roman som tematiserar klass, ras och kön och berättar en historia om två flickor som träffas på en stepkurs i norra London. Nominerad är även Colson Whitehead för sin redan Pulitzerprisade roman "The underground railroad" om en kvinnlig slav som flyr från ett bomullsplantage.

Bookerpriset, eller The man booker prize for fiction som är dess engelska namn, är ett brittiskt litterärt pris som delades ut första gången 1969. Från och med 2014 ges priset till engelskspråkiga författare oavsett nationalitet. Prissumman är i dag 500 000 pund, drygt fem miljoner kronor. Hilary Mantel, Julian Barnes, Margaret Atwood, J M Coetzee och Salman Rushdie är några av de författare som genom åren tilldelats priset.

Årets pristagare tillkännages den 17 oktober.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.