Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Arvikafestivalen ställer in

Bild tagen 2009 när Bob Hund spelade på Arvikafestivalen.
Bild tagen 2009 när Bob Hund spelade på Arvikafestivalen. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Två år i rad har Arvikafestivalen gjort förluster i miljonklassen. Nu tvingas arrangörerna konstatera att de sålt för få biljetter och ställer in festivalen helt. ”Det skär i själen”, säger festivalens chef Viktoria Lindén.

Kraftwerk, Björk, Einstürzende Neubauten, Sisters of Mercy och Depeche Mode. Listan över stilbildande band som spelat på Arvikafestivalen kan göras lång. Årets elektroniska musikfest skulle bli den 20:e i ordningen, men i stället tvingas arrangörerna fatta ett ödesdigert beslut. Arvikafestivalen lägger ner.

– Vi har inte sålt tillräckligt många biljetter och därför måste vi nu fatta det här beslutet. Vi ställer in festivalen för att försöka minska skadorna så mycket som möjligt, säger Viktoria Lindén, huvudansvarig för Arvikafestivalen.

Förra sommarens festival blev en ekonomisk katastrof. Bara 15 000 personer kom till Arvika, vilket kan jämföras med rekordåret 2009, då band som Depeche Mode och In Flames lockade en publik på drygt 22 000. Arrangörsföreningen Galaxen gjorde en förlust på drygt två miljoner kronor 2010. Året dessförinnan drog föreningen på sig runt fem miljoner i skulder.

Trots ett akut konkurshot repade sig Galaxen och kom tillbaka. Årets Arvikafestival skulle leta sig tillbaka till rötterna och bli en liten festival med fokus på synt och elektronisk musik. Den satsningen slog fel.

För att klara ekonomin behövde Arvikafestivalen runt 6 000 betalande besökare, men med drygt två veckor kvar till start är bara 2 900 biljetter sålda.

– Jag är fortfarande nästan i chock så jag har inte riktigt hunnit analysera varför det blir så här. Det handlar naturligtvis om bokningarna, vi har inte haft ett tillräckligt attraktivt program, säger Viktoria Lindén.

Hur stora förlusterna blir i år och om festivalen har någon chans att komma tillbaka vågar hon inte uttala sig om i dag.

– Det är för tidigt för att sia i framtiden. Vi fattade beslutet för någon timme sedan. Det här är en festival som arrangeras av unga människor för unga människor, helt ideellt. Det känns extremt tungt. Det skär i själen och jag tror att alla som arbetat med festivalen känner med mig nu, säger Viktoria Lindén.

Årets festival skulle ha ägt rum den 14-16 juli med artister som The Sounds, Röyksopp, Aphex Twin och Front 242.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.