Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Åsa Beckman om årets nyord, ”frågestrejka”: Jag har det betydligt trevligare på middagar nu

13:26. Krönikan om att kvinnor bör frågestrejka inför män har fått stor spridning. Hör Åsa Beckman förklara varför ämnet berör.

DN:s Åsa Beckman skrev i krönikan ”Kvinnor, nu är det verkligen dags att börja frågestrejka” (1/9-16) om män som aldrig ställer frågor till kvinnor. Nu har ordet ”frågestrejka” kommit med på Språkrådet och Språktidningens lista över 2016 års svenska nyord.

Åsa Beckman, hur kom du på ordet?

– Det uppstod medan jag skrev krönikan. Faktum är att jag fick säkert trehundra mejl efter den, folk skrev om sina liv, om sina förhållanden. Det känns som att det var ett ord som fastnade. Den där krönikan hade inte fått så stort genomslag, tror jag, om det inte var ett fenomen som många kände igen – men först när någon formulerade det och gav det ett ord blev det synligt.

Åsa Beckman: Kvinnor, nu är det verkligen dags att börja frågestrejka

Har du själv hört det användas efter krönikan?

– Jag har det betydligt trevligare på middagar nu! Det har så att säga haft önskad effekt på mitt sociala liv – ibland på ett nästan dråpligt sätt. Åtminstone om man sitter bredvid någon som kommer ihåg att man har skrivit det där. Någon kan börja mala på precis som vanligt och sedan avbryta sig mitt i en mening, titta på mig med vilt uppspärrade ögon, och börja fråga som en galning.

Kristofer Ahlström: Digitaliseringen stöper vårt sätt att uttrycka oss

Vad hoppas du att följderna ska bli av att ordet lyfts upp igen?

– Det är det som är häftigt med språk, finns det ett ord för någonting så blir det tydligt. Generellt tycker jag att om någon inte är uppmärksam på en kan man backa. Jag pratade med en kvinna som sa att hon ger det fem frågor, och om någon inte frågar tillbaka behöver hon inte vara så angelägen. Antingen blir det tyst, eller så inser den andra att den måste börja möta en tillbaka.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.