Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Åsa Beckman om Lisa Langseth Sommar i P1: Regissören pratar fascinerande om den magiska kreativiteten

Lisa Langseth.
Lisa Langseth. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Det är extra trösterikt att höra filmregissören Lisa Langseths sommarprogram efter att världen i veckan varit ovanligt förryckt och skrämmande med det upptrappade ordkriget mellan USA och Nordkorea.

Lisa Langseths sommarprat handlar om något helt annat. Det handlar om kreativitet. Om drömmar. Om konst. Om den där egendomliga förmågan att skapa berättelser och realisera fantasier som vi människor har och som tack och lov också finns i världen.

För Langseth började allt en lördagskväll i Hjorthagen i slutet av 80-talet. Hon är tolv år och sitter med sin familj och äter smågodis framför tv:n och ser Stig Larssons pjäs ”VD”. Det förändrar allting. Hon inser att det går att göra någonting av allt det som är svårt och hemskt i livet – och att man därmed också kan dela det med andra.

Sedan berättar Langseth om hur hon reser, antecknar, börjar skriva pjäser och fortsätter med filmmanus. Hur hon hittar den då oupptäckta Alicia Vikander och långfilmsdebuterar med henne i ”Till det som är vackert”. Och sedan går vidare med ”Hotell” och så ”Euphoria”, som har världspremiär i september.

Följeslagaren genom åren är PJ Harvey, vars låtar spelas genom hela programmet och snyggt förhöjer eller skapar kontrast till det hon pratar om.

Hennes sommarprat blir en berättelse om hur envist hon följer och försöker skydda sin kreativitet. När man talar om det här ämnet blir det lätt luftigt, men Langseth kan verkligen gestalta. Det blir konkret och fascinerande rakt igenom.

Ta till exempel när hon, otroligt nervös, ska träffa Charlotte Rampling för att försöka få henne att medverka i ”Euphoria”. När de ses på ett hotellrum i Soho i London föreslår världsstjärnan att de ska spela upp filmens alla repliker, där och då. Snart har hotellrummet bleknat bort och tillsammans går de genom skogar och vilar vid sjöar.

Bättre kan den magiska kreativiteten inte beskrivas.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.