Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 09:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/asa-beckman-samlar-kronikorna-i-ny-bok-det-finns-sa-himla-mycket-osynligt-som-pagar-i-vardagen/

Kultur

Åsa Beckman samlar krönikorna i ny bok: Det finns så himla mycket osynligt som pågår i vardagen

Åsa Beckman samlar sina populära krönikor i en ny bok. Foto: Casia Bromberg

Åsa Beckman har under de senaste åren ägnat många av sina texter till att reflektera kring det ofta osynliga som pågår mellan kvinnor och män. Nu ger DN:s biträdande kulturchef ut boken ”Väninnekören”, en samling av hennes mest uppskattade krönikor. 

– Jag tänker ibland att jag ska gå vidare till andra ämnen men kommer alltid tillbaka dit, det finns så mycket fascinerande som inte beskrivits tillräckligt än, säger hon.

Rätta artikel

Idén till att sammanställa krönikorna till en bok kom från de många läsarna Åsa Beckman haft kontakt med under åren. 

 – Jag hoppas att den ska sätta i gång samtal, sedan behöver man inte hålla med mig. Om jag får läsarna att tänka och känna lite nytt, då har jag gjort mitt uppdrag som krönikör.

Läs mer: Åsa Beckman: Varför skyddar kvinnor män med för stor självbild? 

”Vänninekören: Om livet bland kvinnor och män” består av drygt 30 krönikor och är utvalda efter teman som Beckman fokuserat på de senaste åren.

– Kvinnor, män och också lite barn, men framför allt kvinnor och män. Det finns så himla mycket osynligt som pågår i vardagen, i det som brukar kallas ”det lilla livet” och som speglar så mycket större idéer och föreställningar. Jag är bara så fascinerad av det! Men vi får se, när jag nu sammanställt den här boken kanske jag släpper temat ett tag. 

Som exempel på krönikor som lett till extra mycket reaktioner och som fått ta plats i boken nämner Beckman krönikan där hon uppmuntrar kvinnor att frågestrejka. 

– Det är en sådan där typiskt osynlig sak, vi tänker inte på hur mycket kvinnor driver samtal genom att fråga, ställa följdfrågor och fortsatta vara intresserade medan män inte lika ofta har den frågemotorn. När man väl börjar se det blir man nästan tokig, för att det handlar om vem som får sitt liv berättat i världen.  

Läs mer: Åsa Beckman: Varför är det en triumf för män att ha yngre kvinnor? 

Hur påverkar kontakten med läsarna dig? 

– Jag får jättemycket mejl. Eftersom jag ofta skriver om saker som pågår i vardagen är det många som hör av sig och berättar om sina egna liv. Det är väldigt fint.

”Väninnekören” innehåller också ett inledande brev som Beckman skrivit till sin mamma som gick bort i cancer 1990. I slutet finns ett till hennes 22-åriga dotter.

– Så på det sättet finns det en sorts kvinnolinje genom boken. Ordet ”väninnekören” kommer från Lena Anderssons böcker om Ester Nilsson. Jag blev så blixtförälskad i hennes begrepp eftersom jag tycker det så exakt fångar vad väninnor och väninneskap varit i mitt eget liv. Ingen ska tro att de alltid stryker en medhårs utan de kan vara väldigt kritiska och uppriktiga – men alltid intresserade.  

Boken ges ut på Brombergs förlag och är illustrerad av Stina Wirsén. Åsa Beckman har tidigare gett ut essäsamlingen ”Jag själv ett hus av ljus. Tio kvinnliga poeter”. 

Läs krönikor av Åsa Beckman här, till exempel om varför vi blir gladare av feedback från män än från kvinnor.